ÁSZ-elnök: gazdasági élénkítő eszköz lehetne a túlszabályozás egyszerűsítése

Gazdaság, 2022.09.22

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint jelentős, ám pénzbe nem kerülő gazdasági élénkítő eszköz lehetne a dereguláció, a gazdasági szereplőkre vonatkozó túlszabályozottság ésszerűsítése, egyszerűsítése.

Windisch László erről a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt Szegeden csütörtökön.

Az Állami Számvevőszék tájékoztatása szerint az elnök előadásában kiemelte: energia, pénz és idő takarítható meg a gazdálkodóknál, főképp a kis- és középvállalkozói szektorban, ha a jogalkotó jelentős deregulációra szánja el magát.

Hangsúlyozta, minden állami forintot szabályosan, célszerűen és hatékonyan kell elkölteni, ez most minden korábbinál fontosabb.

Windisch László szól arról, hogy az Állami Számvevőszék a támogató, de mélységi átfogó vizsgálatokra fogja helyezni a hangsúlyt. Az idén nyáron hivatalba lépett új elnökként mind szervezetileg, mind eljárásaiban meg kívánja újítani a számvevőszéket. Erősíteni kívánja a digitalizációt, a kockázat-kezeléshez és ellenőrzéshez a minél szélesebb körű adatok felhasználását.

Kiemelt témaként fogják kezelni a vízzel való gazdálkodás minden közpénzügyi vonatkozását, a költségvetés rejtett adósságait - ilyennek nevezte előadásában Windisch László a pedagógusok bérrendezését és az állami tulajdonú állóeszközök amortizáció miatti pótlási igényét is.

A számvevőszék elnöke elmondta, hogy az állami pénzügyek terén is fontosnak tartja a túlszabályozottság csökkentését.

Windisch László szólt arról is, hogy a háború és a szankciós intézkedések miatt megemelkedett energiaárak olyan külső tényezők, amelyek pontos hatása, kifutása nehezen modellezhető. Szerinte reményt adhat, hogy a 2008-as válsághoz képest a mostani helyzet sokkal egészségesebb magyar gazdaságot, stabilabb pénzügyi rendszert ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!