Időjárás
meteoblue
TV műsor

ÁSZ: figyelemfelhívó levél hatására javult a közvagyon törvényes működtetése

Gazdaság, 2021.11.29

Az ellenőrzött költségvetési szervek többsége nem alakított ki olyan kontrollkörnyezetet, amely a vagyonelemek teljeskörű, szabályszerű ellenőrzését biztosította volna. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelemfelhívó levéllel fordult a szervezetek vezetőihez és ennek eredményeként az ellenőrzöttek többségénél javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés és az eredményesség követelményeinek érvényesítése is - jelentette be hétfői közleményében a számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése feltárta, hogy 2020-ban az ellenőrzött 127 szervezetnél 122 nem alakította ki a megfelelő kontrollkörnyezetet. Gyakori hiányosság volt, hogy a számviteli politikában rögzített szabályok nem voltak teljeskörűek. Az ellenőrzött szervezetek közül 120 nem igazolta azt sem, hogy biztosították a szervezeti célok elérését veszélyeztető kockázatok csökkentésére irányuló kontrollok kiépítését, a döntések eredményességi szempontú megalapozottságát.

Az ÁSZ hangsúlyozta, hogy a feltárt hiányosságok veszélyt jelentettek a nemzeti vagyon megőrzésére és az eredményességre, ezért az Állami Számvevőszék 122 figyelemfelhívó levélben, összesen 587 figyelemfelhívást fogalmazott meg az ellenőrzött szervezetek vezetői számára. A figyelemfelhívó levelekre az ellenőrzött költségvetési szervek túlnyomó többsége, 113 szervezet válaszolt.

A számvevők tájékoztatásából kiderül, hogy a válaszok alapján a költségvetési szervek vezetői összesen 489 olyan, már végrehajtott vagy tervezett intézkedésről számoltak be, amelyek alkalmasak voltak a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenységének köszönhetően tehát javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés kontrollkörnyezetének kialakítása, valamint az eredményesség követelményeinek érvényesítése - közölte az Állami Számvevőszék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!