AutoWallis: a tavaly lezárt tranzakciók segítették a gépjármű-értékesítés bővülését

Gazdaság, 2021.04.15

A tavaly lezárt hat tranzakciónak köszönhetően jelentősen emelkedtek az AutoWallis értékesítési számai az első negyedévben, jól teljesített a vállalat nagy- és kiskereskedelmi üzletága is - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A vállalat nagykereskedelmi üzletágában csaknem a négyszeresére 4555 darabra ugrott az eladott új gépjárművek száma. A kiugró növekedést a 32,5 százalékos (1251 darab) organikus bővülés mellett az év elején indult, négy országra kiterjedő Opel értékesítés robbantotta be, ugyanis többek között ezen márka nagykereskedelmi értékesítésének hatására a tranzakciók 250 százalékkal, 3304 darabra növelték az értékesítési számot.

Jól teljesített a vállalat kiskereskedelmi üzletága is, annak ellenére, hogy (DataHouse adatai szerint) a magyar személy- és kistehergépjármű-piacon 1,0 százalékkal, 35 927 darabra zsugorodott az eladás.

Közölték, hogy az AutoWallisnál az új gépjármű-értékesítések száma a tavalyi tranzakciók hatása nélkül 42 százalékkal, míg a tavalyi tranzakciók hatásására (Iniciál Autóház, Wallis Kerepesi, magyarországi Jaguar és Land Rover értékesítés és a ljubljanai BMW-kereskedés) 238 százalékkal, 1678 darabra nőtt.

A közlemény szerint a koronavírus miatti korlátozások még visszafogják a gépjárműkölcsönzési terület növekedési lehetőségeit, de már látható pozitív fordultat: a bérleti napok száma már 43 százalékkal emelkedett. Eközben a mérethatékonyság javult, az emelkedés ugyanis a flotta csökkenése és a bérlések számának mérséklődése mellett történt.

A közleményben Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a most publikált számok összhangban vannak azzal a korábban bejelentett tervvel, amely szerint a társaság 2021-ben a tavalyinak csaknem háromszorosára, akár 230 milliárd forint fölé növelheti árbevételét az organikus növekedésnek és a 2020-ban lezárt hat tranzakciónak köszönhetően. A gazdaság újranyitásával és a turizmus élénkülésével a kiskereskedelmi üzletágon belül a szolgáltatási tevékenységek további erősödésére számít, és az új gépjárművek rendelésállománya is bizakodásra ad okot a járvány lecsengési ütemének bizonytalansága ellenére is - tette hozzá.

Az Autowallis Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A részvények árfolyama egy éven belül 120 forinton tetőzött, a legalacsonyabb értékük 64,5 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!