Az adósságfék szabályok módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank

Gazdaság, 2021.02.15

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az adósságfék szabályok módosításáról döntött, ezzel támogatja az értékbecslési folyamatok egyszerűsítését.

Az MNB hétfői MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy az értékbecslési folyamatok egyszerűsítését megteremtő jogszabályi háttér felállítására tekintettel döntött az adósságfék szabályok módosításáról. Ennek értelmében a hitelfedezeti mutató számításához az ingatlanok forgalmi értéke ezentúl statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható. A módosítás támogatja a banki digitalizáció erősítését, a gyorsabb és költséghatékonyabb hitelezési folyamatok kialakítását.

Kiemelik: a jelzáloghitelezés hatékonyságának növelése érdekében a versenyképesség javítását célzó 330 pontjában a jegybank szorgalmazta a helyszíni szemle nélküli, statisztikai alapú értékbecslés szélesebb körű alkalmazásának lehetővé tételét és hangsúlyozta az ezek alapjául szolgáló központi értékbecslési adatbázis felállításának fontosságát.

Az MNB javaslataival összhangban a Pénzügyminisztérium (PM) módosította a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló PM rendeletet, így megnyílt a statisztikai alapú értékbecslések hitelkihelyezéskor történő alkalmazásának lehetősége a hitelintézetek számára.

Az MNB a megújult jogszabályi környezethez igazodva a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB rendelet (továbbiakban: adósságfék rendelet) kiegészítése mellett döntött. A módosítás után az adósságfék rendeletben szabályozott hitelfedezeti mutató számításakor az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecsléssel is megállapítható.

A módosítással a jegybank támogatni kívánja a hitelezési folyamatok egyszerűsítését, a banki digitalizáció és hatékonyság erősítését. A statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén az ügyfelek oldalán is mérséklődnek a hitelfelvételhez kapcsolódó adminisztratív terhek - írták.

Az adósságfék rendelet módosítása a Magyar Közlönyben való kihirdetést követő napon lép hatályba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!