Az Alteo árbevétele nőtt, eredménye csökkent az első három negyedévben

Gazdaság, 2018.11.19

Az Alteo csoport árbevétele 7 százalékkal, 13,257 milliárd forintra emelkedett, nettó eredménye 42 százalékkal, 303 millió forintra mérséklődött az első három negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett konszolidált IFRS adataiból.

A befektetői prezentáció szerint az árbevétel emelkedése elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens 40 százalékos bővülésének köszönhető, ami kompenzálta a kötelező átvételi támogatásból (KÁT) kiesett szélerőművek és külsős, harmadik félnek végzett kivitelezési munkák volumenének csökkenését.

A konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 18 százalékkal, 1,167 milliárd forintra csökkent éves összehasonlításban. A visszaesést elsősorban a KÁT-ból kiesett szélerőművek alacsonyabb EBITDA-ja, a megnövekedett CO2 ráfordítások és egyes, 2017-ben
elszámolt egyszeri kedvező tételek bázist növelő hatásai okozzák.

A hő- és villamosenergia-termelési szegmens (piaci) 3 százalékkal magasabb árbevétel mellett 408 millió forinttal alacsonyabb EBITDA-t realizált, döntően a jelentősen megnövekedett CO2 ráfordítások, valamint a 2017-ben elszámolt egyszeri kedvező tételek bázist növelő hatása miatt.

A kiskereskedelmi szegmens árbevétele és jövedelmezősége szignifikánsan emelkedett a gáz- és a villamoskereskedelemben tapasztalható kedvező volumen- és árhatások, valamint a megváltoztatott fedezeti politika következtében.

Az energetikai vállalkozások és szolgáltatások árbevétele 21 százalékkal, 900 millió forinttal nőtt, elsősorban a harmadik negyedévben felgyorsult napos beruházásoknak köszönhetően. Tavaly az Alteo csoport több beruházást végzett külső felek részére, 2018-ban a saját kivitelezésű, elsősorban naperőmű beruházásokra koncentrál a cégcsoport.

Az energia-kiskereskedelem első három negyedéves árbevétele 40 százalékkal, 1,393 milliárd forinttal emelkedett 2017 előző időszakához képest. Az árbevétel növekedése nagy részben a villamosenergia üzletág piacszerzésének köszönhető (1,209 milliárd forint), de jelentős növekedést ért el a gázkereskedelmi üzletág is. A szegmens EBITDA-ja 263 millió forinttal javult 2017 azonos időszakához képest.

Idén folytatódott a beruházások, befektetések tőkeigényes szakasza. A 2017-2019-es stratégia keretében megvalósuló 10-15 milliárd forint nagyságrendű befektetési, beruházási programból szeptember végéig 11 milliárd forint feletti befektetési és fejlesztési volumen megvalósítása indult el.

Ifj. Chikán Attila, az Alteo csoport vezérigazgatója a cég sajtóközleményében úgy vélekedett, vélhetően 2019 első félévének végéig megvalósítják a 10-15 milliárd forintos beruházási tervet, a csoport naperőművi portfóliója pedig 2019 első félévének végére eléri a 20 megawattos teljesítményt.

"Az év hátralévő részében tehát amellett, hogy továbbra is keressük a releváns beruházási és növekedési lehetőségeket, a cégcsoportunk erőforrásait a folyamatban lévő projektek kivitelezése köti le" - idézi a vezérigazgatót a közlemény. A tőzsdei jelenlét kapcsán hozzátette: pozíciójukat nemcsak energetikai vállalatként, hanem tőzsdei kibocsátóként is erősíteni kívánják, így a következő időszakban tovább vizsgálják a másodlagos részvénykibocsátás, illetve az újabb kötvénykibocsátás lehetőségét.

Az Alteo törzsrészvényei szeptember elején a korábbi standard kategóriából átkerültek a prémium kategóriába. A papírok a hétfői kereskedést 670 forinton zárták, ami megegyezik az előző záróárral. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyam 815 forint, a legalacsonyabb 619,375 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!