Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Gazdaság, 2024.06.20

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.

Az amerikai lakásépítők szövetsége (National Association of Home Builders - NAHB) adatai szerint a mutató júniusban 43 pontra, tavaly december óta a legalacsonyabbra süllyedt a májusi 45 pontról. Elemzők stagnáló mutatóra, 45 pontra számítottak.

Az NAHB/Wells Fargo lakáspiaci index 50 pont alatti értéke azt jelzi, hogy több cég látja rossznak az üzleti feltételeket, mint jónak.

A mutató romlásához elsősorban a továbbra is 7 százalék körüli jelzáloghitel-kamatok és a megemelkedett építési költségek járultak hozzá.

Az átfogó index mindhárom összetevője csökkent júniusban. A következő fél évre vonatkozó értékesítési várakozások alindexe 4 ponttal, 47 pontra csökkent. Az iparág jelenlegi helyzetét értékelő mutató 3 ponttal, 48 pontra esett, míg a keresleti várakozások alindexe 2 ponttal, 28 pontra süllyedt.

A tartósan magas jelzáloghitel-kamatok miatt számos potenciális vevő dönt úgy, hogy elhalasztja a lakásvásárlást - nyilatkozta Carl Harris, az NAHB elnöke.

A lakásépítők magas hitelkamatokkal, krónikus munkaerőhiánnyal és a beépíthető telkek hiányával egyaránt küzdenek - tette hozzá Carl Harris.

Az NAHB bizalmi indexe 2009 januárjában történelmi mélypontra, 8 pontra esett, 2020 novemberében pedig rekordmagasan, 90 ponton állt.

Az NAHB-nak több mint 140 ezer, az építőiparban és a kapcsolódó területeken működő cég a tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!