Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban, a munkanélküliségi ráta nem változott

Gazdaság, 2024.02.02

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősen több új munkahely jött létre januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta a várt emelkedés helyett nem változott az előző havihoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 353 ezerrel nőtt januárban a decemberi 333 ezer után, jelentősen meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 180 ezret.

A munkanélküliségi ráta november és december után januárban is 3,7 százalék volt. Az elemzői várakozások átlagában 3,8 százalékos januári adat szerepelt.

A munkaerőpiaci részvételi arány az előző havival megegyezően 62,5 százalékon állt januárban is.

Az idei év első hónapjában az átlagos órabér éves szinten az elemzők által várt 4,1 százaléknál nagyobb mértékben, 4,5 százalékkal, 2023 szeptembere óta a leggyorsabb ütemben emelkedett az előző hónapban regisztrált 4,4 százalékos növekedés után.

Januárban az átlagos órabér 0,6 százalékkal, 2022 márciusa óta a leggyorsabb ütemben nőtt havi összehasonlításban az előző havi 0,4 százalékos emelkedés után, az elemzők által várt 0,3 százalékos bővülés helyett.

A heti átlagos munkaidő 34,1 óra volt januárban, elmaradva az előző hónapban jegyzett és az elemzői várakozásokban szereplő 34,3 órától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!