Az élelmiszer-infláció kezeléséről szervezett workshopot a GVH

Gazdaság, 2023.05.31

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szervezésében online workshopon vitatták meg az élelmiszer-infláció kezelésének kérdéseit az Európai Unió versenyhatóságai szerdán - közölte a hivatal az MTI-vel.

A közlemény szerint az élelmiszerek áremelkedése egész Európában gondokat okoz, amelyet számos országban versenypolitikai eszközökkel is próbálnak enyhíteni. A téma megvitatására a GVH online workshopot szervezett az uniós versenyhatóságokat és az Európai Bizottságot tömörítő Európai Versenyhálózat (ECN) tagjai számára.

A rendezvényen a versenyhivatalok megismerhették az élelmiszerpiacokkal és az inflációkezeléssel kapcsolatos különféle tagállami versenyhatósági intézkedéseket, köztük a magyar gyorsított ágazati vizsgálatok módszertanát és eredményeit, amelyek iránt jelentős és folyamatos nemzetközi érdeklődés mutatkozik.

A workshopon prezentáló hatóságok közül a görög és a román versenyhatóság alkalmaz ahhoz hasonló, nyilvános árfigyelő adatbázist, mint amilyen a GVH javaslatára Magyarországon is működésbe lép majd július 1-jétől, és amely az átláthatóság növelésével jelentően hozzájárulhat a piaci verseny fokozásához, ezáltal az élelmiszerárak csökkenéséhez - írták.

Felidézték, hogy a GVH a közelmúltban zárta le gyorselemzéseit a tejtermékek, illetve a tartós élelmiszerek magyarországi piacain. A két vizsgálat nyomán a hivatal számos javaslatot fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a hazai élelmiszerárak csökkenéséhez, rövid- és hosszú távon egyaránt. Az egyedülállóan gyors és hatékony jogintézményt folyamatos nemzetközi érdeklődés övezi - olvasható a GVH közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!