Az előzetesen becsültnél kevésbé csökkent a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe szeptemberben

Gazdaság, 2023.09.29

Az előzetesen becsültnél kevésbé csökkent a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe szeptemberben, azonban így is tovább távolodott a közel kétéves csúcsot jelentő júliusi 71,6 ponttól.

A pénteken ismertetett végleges adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 68,1 pontra csökkent az augusztusi 69,5 pontról. A szeptember 15-én közölt előzetes becslésben jelentősebben romló adat, 67,7 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az augusztusi 65,5 pontról 66,0 pontra javult az előzetes adatként közölt 66,3 pont helyett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 75,7 pontról 71,4 pontra gyengült, felülmúlva az előzetesen becsült 69,8 pontot.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,5 százalékról 3,2 százalékra, 2021 márciusa óta a legalacsonyabbra esett, meghaladva a világjárványt megelőző két év 2,3-3,0 százalékos tartományban lévő értékeit. Az ötéves inflációs várakozás 3 százalékról 2,8 százalékra csökkent; az elmúlt 26 hónapban ez volt a második hónap, amikor a 2,9-3,1 százalékos sáv alatt maradt. A hosszú távú inflációs várakozások 2,2 százalék és 2,6 százalék között mozogtak a világjárvány előtti két évben.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!