Az előzetesen közöltnél kevésbé javult decemberben a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.12.23

Decemberben az előzetes adatokhoz képest kevésbé javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban a Michigan Egyetem felmérésének szerdán publikált adatai alapján.

Decemberben 80,7 pontra nőtt a fogyasztói hangulatindex a Michigan Egyetem felmérésében a novemberi 76,9 pontról. A december 11-én ismertetett előzetes adat magasabb, 81,3 pont volt.

A mutató összetevői közül a kilátások és az aktuális helyzet megítélése is kevésbé javult az előzetes számokhoz viszonyítva. A fogyasztók aktuális helyzetüket jobbnak ítélik meg az előző havinál, a vonatkozó mutató értéke decemberre 90 pontra emelkedett a novemberi 87 pontról. Az előzetes adat ennél jóval magasabb, 91,8 pont volt.

A kilátások megítélése 70,5 pontról 74,6 pontra javult, de minimálisan elmaradt az előzetesen közölt 74,7 ponttól.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás a novemberi 2,8 százalékról 2,5 százalékra süllyedt, az előzetes decemberi adat még 2,3 százalékról szólt, míg az ötéves inflációs várakozás 2,5 százalékon stagnált, megegyezett az előzetesen közölttel.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem havi rendszerességgel állítja össze fogyasztói hangulati felmérését mintegy ötszáz fős reprezentatív minta alapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!