Az első negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a horvát gazdaság

Gazdaság, 2021.05.28

A horvát bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a visszaesés a legkisebb mértékű volt a koronavírus-járvány kitörése óta - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) pénteken.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első negyedévben 5,8 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest, míg éves bázison 0,9 százalékkal zsugorodott.

Az idei első negyedév sorrendben a negyedik negyedév volt, amelyikben csökkent a GDP Horvátországban éves összevetésben, az előző negyedévben még 7,2 százalékos volt a gazdasági visszaesés. A horvát gazdaság rekordmértékben, 8,4 százalékkal zsugorodott tavaly az előző évhez képest.

A jelentés szerint a lassulás a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások következménye, ami miatt csökkentek a fogyasztási kiadások.

A háztartások fogyasztása 0,4 százalékkal esett vissza az előző év ugyanezen időszakához képest, ami jelentősen kisebb csökkenés, mint az előző negyedévben volt. Nőtt az állam fogyasztása, éves szinten 0,2 százalékkal.

Az export 0,9 százalékkal, az import 2,1 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban.

A bruttó beruházások és az állóeszköz-felhalmozás 4,6 százalékkal nőtt éves szinten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!