Az első negyedévben megduplázta nyereségét az MKB Csoport

Gazdaság, 2022.05.26

Az MKB-csoport az idén január-márciusban 29,0 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el, ami több mint kétszerese az előző negyedévinek, a tavaly első negyedévitől ugyanakkor 600 millió forinttal elmarad - közölte a Magyar Bankholding (MBH) csoport tagja csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde honlapjára felkerült gyorsjelentésében.

A jelentés szerint a kimagasló teljesítményhez a kamatbevételek növekedése jelentősen hozzájárult.

A mérlegfőösszeg az előző év azonos negyedévhez mérten 26,7 százalékkal 3797 milliárd forintra nőtt idén az első negyedévben, elsődlegesen a Magyar Bankholding átmeneti - tőkeemelés érdekében elhelyezett - betétállományának és az ezzel kapcsolatos likviditás kezelésnek köszönhetően. A betétállomány a negyedév végére 2217 milliárd forintot ért el, az előző negyedévit 1,3 milliárd forinttal, az előző év azonos időszakit 400,9 milliárd forinttal haladta meg. A növekedésben szerepet játszott a bank átalakulása is, mivel az MKB új stratégiája szerint hatékonyabban működik, és sikeresen zárta a Budapest Bank és az MKB fúzióját is - írták.

Martzy Antal, a csoport pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese telefonkonferencián kiemelte: a hatékonysági mutatók szintén jelentősen javultak a korábbi időszakokhoz képest. Elérték a 45,5 százalékos korrigált tőkearányos megtérülési mutatót (+22,5 százalékpont) és a 30,0 százalékos költség-bevételi arányt (-18,2 százalékpont), jelentős javulást mutatva mind az előző negyedévhez, mind a 2021-es éves szintekhez képest. A nettó kamatmarzs elérte a 2,83 százalékos szintet, a negyedéves bázison 0,8 százalékpontos, éves alapon 1,2 százalékpontos növekmények az emelkedő hozam környezetet tükrözik - sorolta. A negyedéves korrigált bruttó működési eredmény elérte a 42,3 milliárd forintot, amely 800 millió forinttal alacsonyabb a 2021 első negyedévi eredménynél, azonban már nem az átértékelési eredmény, hanem az üzleti eredmény vezérelte. A működési költségek 20,3 százalékkal nőttek éves szinten elsősorban az infláció, az emelkedő energiaárak, és az ingadozó devizaárfolyamok miatt - mondta.

Kitért arra: a bruttó hitelállomány éves alapon 13,3 százalékkal 1288 milliárd forintra nőtt. Tovább erősítették a pozíciót a vállalati szegmensben, ahol a Magyar Bankholding piacvezető. A vállalati üzletág hitelállománya 20,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a vállalati betétállomány pedig 23,3 százalékot emelkedett. A nem-pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek volumene 624,5 milliárd forint volt a negyedév végén, éves szinten 138,1 milliárddal nőtt, elsősorban a forgóeszköz és beruházási hitelek növekedése miatt. A bank az első negyedévben is aktívan részt vett az állami gazdaságélénkítő hitelprogramokban: a Széchenyi Programban például 5 százalékos piaci részesedést ért el.

Közölte, hogy az orosz-ukrán konfliktus ellenére az MBH csoport és a tagbankok likviditási és tőkeerőssége stabil maradt és megfelelően kezelt, se a lakossági, se a vállalati ügyfeleknél nem merültek fel jelentős nehézségek. A nem teljesítő hitelek állománya (NPL) kissé, 35,5-ről 35,9 milliárd forintra nőtt az első negyedévben mivel a moratóriumból kilépett ügyfelek egy része nem teljesítőbe fordult, a lakossági NPL-ráta 0,2 százalékponttal 5,2 százalékra nőtt, a vállalati, és lízing szegmensekben az NPL arány 0,1 százalékponttal, illetve 0,2 százalékponttal 2,2 százalékra, illetve 2,3 százalékra csökkent.

Az MKB Bank lakossági betétállománya éves szinten 95,4 milliárd forinttal 456,3 milliárd forintra nőtt, elsősorban a háztartásoknak járó szja-visszatérítésnek köszönhetően. Ezzel a lakossági betétek piaci részesedése 3,44 százalékra nőtt. A lakossági ügyfelek száma 377,9 ezerre nőtt, elsősorban a SZÉP-kártyás ügyfelek számának növekedése miatt.

Lízing területen a csoport leányvállalata, az Euroleasing 3,2 százalékkal közel 204 milliárd forintra növelte állományát, sikeresen kezelte a globális chiphiányból és az ellátási láncok akadozásából fakadó kihívásokat.

Kérdésre közölte: az extraprofitra bejelentett adó bevezetését megértik, a "gazdaság általános helyzete igényli a hozzájárulást". Ennek mértékére, összegére azonban nem tudott választ adni, és azt mondta, hogy a kormány partnereként részt vesznek a jövőben elinduló gazdaságélénkítő programokban.

A bank 2022. március 31-én egyesült a Budapest Bankkal. A 100 százalékban magyar tulajdonú, egyesült MKB Banknak 66 városban 143 bankfiókja működik, és az ügyfelek a Takarékbank hálózatát is beleértve közel 1100 ATM-ből vehetnek fel készpénzt saját banki díjért. A fúzió következő mérföldköve a Takarékbankkal való jogi egyesülés lesz 2023 májusában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!