Az első nyolc hónapban 13,7 százalékkal csökkent a román ipari termelés

Gazdaság, 2020.10.14

Az idei első nyolc hónapban 13,7 százalékkal csökkent a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 14,2 százalékos volt.

A nyers adatok szerint a vizsgált időszakban valamennyi iparágban visszaesést jegyeztek, a feldolgozóipar teljesítménye 15,2 százalékkal csökkent, a bányaipar kibocsátása 10,9 százalékkal maradt el a tavalyitól, a villamos- és hőenergia, valamint a gáz termelése és szolgáltatása 5,7 százalékkal mérséklődött.

Augusztusban az ipari termelés 4,3 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint a tavalyi év nyolcadik hónapjához mérten, a kiigazított érték szerint a zsugorodás 5,1 százalék volt. Júliushoz mérten a szezonális és naptárhatással kiigazított ipari termelés 3,9 százalékkal nőtt.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 11,6 százalékkal csökkent az első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten. Augusztusban éves összevetésben az árbevétel 3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A statisztikai intézet szintén szerdán közölte az új ipari megrendelésekre vonatkozó adatokat: augusztusban éves szinten 3,4 százalékkal csökkentek az új ipari megrendelések, júliushoz mérten 11,8 százalékos visszaesést regisztráltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!