Az Erste Bank a megelőző évinél alacsonyabb, 22,9 milliárd forint nyereséggel zárt 2020-ban

Gazdaság, 2021.03.04

A koronavírus-járvány ellenére az Erste Bank 22,9 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta 2020-at, miközben 27 milliárd forint kockázati költséget könyvelt el - ismertette Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója csütörtökön, online sajtótájékoztatón. A pénzintézet adózás utáni eredménye csaknem 37,5 milliárd forinttal maradt el 2020-ban az egy évvel korábbitól.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a pénzintézet működési eredménye tavaly 1,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A működési bevételek 3,6 százalékkal nőttek 154,5 milliárd forintra, a költségek 6,2 százalékkal emelkedtek elsősorban a beruházások és az amortizáció miatt - részletezte.

A fizetési moratórium, a babaváró hitel és a jegybank NHP hajrá programjának hatására 13 százalékkal nőtt a bank hitelállománya tavaly 2019 végéhez képest - ismertette Jelasity Radován. A betétállomány is jelentősen nőtt részben a moratórium, részben a visszafogott fogyasztás hatására - tette hozzá.

A pénzintézet nem teljesítő hiteleinek aránya (NPL-rátája) enyhén 2,5 százalékról 3,1 százalékra emelkedett tavaly - mutatott rá Jelasity Radován jelezve, hogy a hitelmoratórium június végi lejártát követően lesz igazán mérvadó a mutató alakulása.

Jelasity Radován úgy fogalmazott, hogy 2021-ből lehet még egy nagyon jó és eredményes év, ha a tavalyi utolsó negyedéves teljesítményhez hasonlítja az idei eddigi aktivitásukat.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a jelzáloghitel-kihelyezések a tavalyi első járványhullám alatti visszaesést követően negyedévről negyedévre élénkültek, október-decemberben pedig 30 százalékkal nőttek.

A lakossági területen a bank jelentése szerint az új kihelyezések értéke 2020-ban összességében 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A vezérigazgató-helyettes újságírói kérdésre elmondta, hogy az államilag támogatott felújítási hiteleknél 1 milliárd forint felett áll a befogadott kérelmek összege; igazi felfutásra a korlátozásoktól függően a tavaszi időszakban számít.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vállalati üzletágban az új kihelyezések volumene erőteljesen, 31 százalékkal csökkent tavaly 2019-hez képest.

A bank vállalati ügyfelei felkészültek a járvány miatti gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány tavaly 36 százalékkal nőtt - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!