TV műsor

Az Erste Csoport 50,9 százalékkal növelte negyedéves nettó nyereségét

Gazdaság, 2021.04.30

Az Erste Csoport jól kezdte az évet, háttérben a kockázati költségek csökkenése és a díjbevétel bővülése áll - olvasható a pénzintézet pénteki közleményében.

Az Erste Csoport 31,5 százalékkal magasabb, 725 millió eurós működési eredménnyel indította 2021-et, ami a bank közleménye szerint a fellendülés éve. Az első negyedévben a bankcsoport alacsony szintű, 36 millió euró kockázati költséget képzett, 42 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, mivel a régió kockázati környezete kedvező maradt a bank szerint.

A nettó kereskedési eredmény és a piaci értéken nyilvántartott eszközökön elért eredmény pozitívvá válásával együtt, az előző év hasonló időszakánál alacsonyabb kockázati költségek ellensúlyozni tudták a magasabb adóterheket, a kisebbségi részesedésekből származó jövedelem csökkenését és így elősegítette a nettó profit 50,9 százalékos növekedését, 355 millió euróra.

Az ügyfélhitelek állománya 1,1 százalékkal nőtt az év eleje óta, 168 milliárd euróra, az ügyfélbetétek 7,5 százalékkal, 205 milliárd euróra bővültek.

Az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1, végleges) 14,2 százalékról 14,0 százalékra mérséklődött.

A nettó kamatbevétel 1,17 milliárd euróra, éves összehasonlításban 4,6 százalékkal mérséklődött, ami az alacsonyabb kamatkörnyezet és árfolyamhatások következtében csökkenő csehországi nettó kamatbevételhez köthető. A nettó díj- és jutalékbevétel 7,1 százalékkal 540 millió euróra nőtt az összes díj- és jutalékbevételi-kategória növekedése, de elsősorban az értékpapír-üzletág és a vagyonkezelésben elért bevételek bővülése miatt.

A kereskedési tevékenység nettó eredménye és a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök nyeresége/vesztesége sorokon a bevétel jelentősen meglódult, 66 millió eurós pozitív eredmény született, szemben az előző év hasonló időszakában jelentkező közel 120 millió eurós veszteséggel. Mindkét tételnél főként átértékelési hatások jelentkeztek. Mindezek eredményeként a működési bevétel 10 százalékkal nőtt éves szinten, 1,83 milliárd euróra.

Összességében a működési eredmény 31,5 százalékkal 725 millió euróra nőtt, a költség/bevétel ráta pedig 60,3 százalékra változott az egy évvel korábbi 66,8 százalékról.

A bankcsoport mérlegfőösszege jelentős mértékben, 305,0 milliárd euróra nőtt, 9,9 százalékkal az előző pénzügyi év végéhez viszonyítva. Eszközoldalon a készpénz- és pénzeszközök növekedtek, főként Ausztriában, összesen 54,0 milliárd eurót tettek ki, 50,8 százalékkal bővülve. A növekedés elsősorban a központi bankoknál tartott nagymértékű készpénz-állománynak köszönhető, nem utolsó sorban a TLTRO (Célzott Hosszabb Lejáratú Refinanszírozási Művelet), az EKB hitelezést elősegítő eszközének megnövelt keretének eredményeként. A hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek állománya 27,9 százalékkal, 27,5 milliárd euróra emelkedett, az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya pedig 1,1 százalékkal, 167,8 milliárd euróra nőtt.

Forrásoldalon a hitelintézetek által elhelyezett betétek 42,3 százalékkal, 35,3 milliárd euróra nőttek, az EKB megnövekedett refinanszírozásának (TLTRO-tranzakciók) eredményeként. Az ügyfélbetétek állománya minden elsődleges piacon - de leginkább Csehországban és Ausztriában - tovább nőtt, 205,4 milliárd eurót tett ki, ami 7,5 százalékkal nagyobb a 2020. év véginél. A hitel/betét ráta 81,7 százalékon állt a december végi 86,9 százalék után.

Az általános igazgatási költségek 0,7 százalékkal 1,10 milliárd euróra csökkentek, amit a személyi jellegű kiadások 1,2 százalékos mérséklődése 622 millió euróra is elősegített. A létszám (teljes munkaidős egyenérték szerint) 0,6 százalékkal csökkent az időszak végére 45 690 főről 45 411 főre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!