Az Európai Bizottság 7 százalékra csökkentette az idei román GDP-előrejelzését

Gazdaság, 2021.11.11

Az Európai Bizottság 7 százalékra csökkentette a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a csütörtökön közzétett őszi időszaki gazdasági prognózisában.

Az uniós végrehajtó szerv legutóbbi jelentésében még 7,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsített. Megállapították, hogy az első féléves gazdasági helyreállás után az idei év vége előtt a román GDP várhatóan meghaladja a pandémia előtti szintet. A jövőben is erőteljes, 5 százalék körüli marad a növekedés, amit a belföldi fogyasztás és az uniós helyreállítási alapból finanszírozott közberuházások serkentenek majd. Az EB 2022-ben 5,1 százalékos 2023-ban 5,2 százalékos gazdasági növekedésre számít. A munkanélküliségi ráta 5 százalék alatt marad a következő években, ugyanakkor magas kockázati tényező a koronavírus újabb esetleges hulláma az alacsony átoltottsági ráta miatt.

Az előrejelzés szerint a román államháztartási hiány az idei GDP-arányos 8 százalékról 2022-ben 6,9 százalékra, 2023-ban 6,3 százalékra mérséklődik. A folyó fizetési mérleg hiánya az idei GDP-arányos 6,5 százalékról 2022-ben 6,3 százalékra, 2023-ban 6,1 százalékra csökken.

A becslés szerint a belföldi fogyasztás miatt a behozatal továbbra is dinamikusan fog növekedni, ugyanakkor a kivitelt visszafogja a járműipart sújtó elektromos félvezető-hiány. Az államadósság az idei GDP-arányos 49,3 százalékról 51,8 százalékra nő 2022-ben, majd 53,2 százalékra 2023-ban. Október közepén a Nemzetközi Valutaalap is közölte, hogy az idén 7 százalékos román gazdasági növekedésre számít. A román kormány is ugyanekkora GDP-bővülést valószínűsített.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!