Az ÉVOSZ tárgyalna a szakszervezettel, hogy az építőipari kollektív szerződést ajánlásokkal váltsák fel

Gazdaság, 2023.05.17

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tárgyalásokat kezdeményezett az Építő-, Fa- És Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségével (ÉFÉDOSZSZ) arról, hogy az ágazat munkáltatói és munkavállalói oldalára is kötelező érvényű Építőipari Ágazati Kollektív Szerződést ajánlásokkal váltsák fel - mondta Koji László a szakszövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

Erre azért van szükség, mert az ÉVOSZ után nemrégiben a szakszervezeti szövetség is felmondta a 2009-ben kötött építőipari kollektív szerződést. A jogszabályi környezet változása és az építési ágazat szétaprózódása indokolta a felek döntését - írta az MTI-nek szerdán eljutatott közleményében az ÉVOSZ.

Koji László emlékeztetett: az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés követte a Munka törvénykönyve (Mt.) logikáját, így mindkét dokumentum tartalmazott kötelező és megengedő részeket is. Ez utóbbi adott lehetőséget arra, hogy az Mt.-ben rögzített minimum elvárásokhoz képest pozitív irányba tudjanak elmozdulni például a munkaidő kedvezmény vagy a bérezés témájában.

Mindezekkel együtt a szakszövetség elnöke úgy értékelte, hogy a 2009-ben kötött Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés az Mt. módosításai és a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű. Ezért - alkalmazkodva az új helyzethez - az ÉVOSZ kidolgozott egy aktuális ágazati kollektív keretszerződést. Ebben azonban, tekintettel az építési vállalkozások különböző piaci helyzetére már nem kötelező jellegű megállapításokat, hanem az építőipar munkaadói és munkavállalói oldalára is vonatkozó ajánlásokat fogalmaztak meg.

Koji László elmondta, a javaslat, amit remélhetőleg a szakszervezeti oldal is elfogad, iránymutatást ad a munka világát érintő kérdésekben, és segíti a felek (munkaadók és munkavállalók) együttműködését az üzemi kollektív szerződéssel rendelkező közepes és nagy építőipari cégeknél, de kihat a kis- és mikrovállalkozásokra is.

Az ÉVOSZ a javaslatait még áprilisban eljuttatta az ÉFÉDOSZSZ-nak, akiktől várják a visszajelzést. A szakszövetség reményei szerint legkésőbb augusztus végére lezárják a tárgyalásokat, és el tudják fogadni a szakszervezettel közösen az ajánlásokat - mondta Koji László.

Az ÉVOSZ elnöke jelezte, az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés felmondásáról és a tervek szerint helyébe lépő ajánlásokról tájékoztatták az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM) is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!