Az IMF az idén 7 százalékos román gazdasági növekedésre számít

Gazdaság, 2021.10.12

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 7 százalékos román gazdasági növekedésre számít, miután 1 százalékponttal javította korábbi előrejelzését a kedden közölt őszi Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) jelentésében.

Tavasszal a nemzetközi hitelintézet még 6 százalékos román növekedést prognosztizált. A 2022-re vonatkozó előrejelzését az IMF nem módosította, így továbbra is 4,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsített. A jövő év után arra számítanak, hogy a román gazdasági növekedés üteme lassulni fog, és 2026-ra 3,5 százalékra mérséklődik.

Az IMF az idén 4,3 százalékos román inflációra számít a korábban közölt 2,8 százalék helyett, 2022-re 3,4 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált. A jelentés szerint a román folyó fizetési mérleg hiánya GDP-arányosan 5,7 százalékra romlik a tavalyi 5,2 százalékról. Tavasszal a hitelintézet még a deficit mérséklődésére számított, 4,8 százalékos hiányt vetített előre.

A román statisztikai intézet hétfőn közölte, hogy a román gazdaság teljesítménye 7 százalékkal nőtt az idei első fél évben a korábban közölt 6,5 százalékhoz képest. A bukaresti kormány az idei egész évre 7 százalékos gazdasági növekedést remél. Az Európai Bizottság 7,4 százalékos, a Világbank 7,3 százalékos román GDP-bővülésre számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!