Az IMF minimálisan javított növekedési előrejelzésén

Gazdaság, 2024.01.30

A tavaly októberben vártnál 0,2 százalékponttal gyorsabban, 3,1 százalékkal nő idén a globális gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, az októberi Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) felülvizsgált prognózisa szerint. A jövő évi 3,2 százalékos GDP-növekedési várakozás nem változott. Tavaly a globális gazdaság az idei évre várttal megegyező mértékben, 3,1 százalékkal nőtt.

A jelentés összeállítói szerint az idei globális GDP-re vonatkozó enyhén fölfelé módosított előrejelzést elsősorban az Egyesült Államok és számos fejlődő ország vártnál nagyobb ellenálló képességével, illetve Kínában indított fiskális élénkítéssel magyarázták. A 2024-2025-re vonatkozó előrejelzés ugyanakkor elmarad a 2000-2019 közötti 3,8 százalékos növekedési átlagtól, ami a jegybankok inflációletörő intézkedéseire, a magas adósságállomány mellett mérséklődő fiskális támogatásokra, illetve a termelékenység alacsony növekedésére vezethető vissza.

Javította a fejlett országokra vonatkozó növekedési előrejelzését az idei évre az IMF. A jövő évin nem változtatott októberi becsléséhez képest. Az idén várhatóan 1,5 százalék lesz a növekedés ebben a régióban, 0,1 százalékponttal magasabb az őszi prognózisnál, 2025-ben pedig 1,8 százalék, ami megegyezik a korábban vártnál. Az országcsoport gazdasága 1,6 százalékkal nőtt 2023-ban.

Az IMF az Egyesült Államok idei GDP-növekedési kilátását javította az egyik legnagyobb mértékben, 0,6 százalékponttal 2,1 százalékra a tavalyi 2,5 százalékos bővülés után. A washingtoni székhelyű szervezet jövőre 1,7 százalékos amerikai gazdasági növekedést vár, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a tavaly októberi becsléséhez képest.

Az euróövezetben a tavalyi 0,5 százalékos GDP-növekedés után az idén 0,9 százalékos bővülést vár az IMF, 0,3 százalékponttal alacsonyabbat az őszi prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig 1,7 százalékos növekedést, ami 0,1 százalékponttal elmarad az októberben várthoz képest.

Németország idei növekedési prognózisát 0,4 százalékponttal 0,5 százalékra rontotta az IMF, a jövő évit pedig szintén 0,4 százalékponttal, 1,6 százalékra vitte le. A német GDP tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

A fejlődő országokban 4,1 százalékos növekedést vár az idén és 4,2 százalékost jövőre az IMF. Az idei és a jövő évi prognózist egyaránt 0,1 százalékponttal megemelte az októberi várakozásához képes. Az országcsoport GDP-je tavaly 4,1 százalékkal bővült.

A kínai növekedési előrejelzését az idei évre 0,4 százalékponttal, 4,6 százalékra javította az IMF, amely a jövő évre változatlanul 4,1 százalékos gazdasági bővülést vár. Kína GDP-je tavaly 5,2 százalékkal nőtt.

India gazdasága az idén és jövőre egyaránt 6,5 százalékkal nő, az IMF mindkét évre 0,2 százalékpontos javítást hajtott végre októberi becsléséhez képest. India gazdasága tavaly 6,7 százalékkal erősödött.

Az orosz hazai össztermék (GDP) a tavalyi 3 százalékos növekedés után idén 2,6 százalékkal 2025-ben 1,1 százalékkal nő. Az októberi előrejelzéshez képest az idei adatot 1,5 százalékponttal, a jövő évit 0,1 százalékponttal javították a jelentés összeállítói.

A világkereskedelmi forgalom tavaly 0,4 százalékkal nőtt, az idén az IMF prognózisa szerint 3,3 százalékkal, jövőre 3,6 százalékkal bővül. Az idei forgalomra vonatkozó adatot 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal lejjebb vitte az IMF októberhez képest.

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának egyszerű számtani átlaga az idén várhatóan 79,10 dollár, jövőre pedig 75,31 dollár lesz. Az idén 2,3 százalékkal csökken az olajár a tavalyihoz képest, míg az őszi prognózisban 0,7 százalékos mérséklődés szerepelt. Jövőre várhatóan további 4,8 százalékkal esik az olajár az októberben becsült 4,9 százalék csökkenés helyett.

A globális infláció a tavalyi 6,8 százalékról idén 5,8 százalékra, jövőre pedig 4,4 százalékra mérséklődik a kedden ismertetett friss előrejelzés szerint. Az őszi várakozáshoz képest az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzés nem változott, a jövő évre vonatkozó adatot 0,2 százalékponttal lejjebb vitte az IMF.

A fejlett országokban a tavalyi 4,6 százalék után idén 2,6 százalékos, jövőre 2 százalékos inflációt vár az IMF, amely az idei évi inflációs előrejelzését 0,4 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal csökkentette az októberben várthoz viszonyítva. Az euróövezetben idén 2,8 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, az Egyesült Államokban idén 2,2 százalékos, jövőre 1,9 százalékos, Japánban pedig az idén 2,7 százalékos, 2025-ben pedig 2 százalékos inflációval számol az IMF-jelentés.

A fejlődő országokban az idén 8,1 százalékos, jövőre pedig 6 százalékos inflációt becsül a Valutaalap, amely az ősszel jelzetthez képest az ideit 0,3 százalékponttal megemelte, a jövő évit viszont 0,2 százalékponttal alacsonyabbra tette. Tavaly a fejlődő országokban 8,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!