Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Gazdaság, 2024.04.16

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.

A közlemény szerint az INA új projektjei jelentősen hozzájárulnak a vállalat zöld átállásra irányuló erőfeszítéseihez. A rijekai finomítóban egy 10 megawattos (MW) elektrolízis-berendezést telepítenek zöld hidrogén előállítására, amelyhez egy naperőmű is kapcsolódik, amely részben a termelőegységet látja el energiával. A közlekedésben való felhasználásra szánt zöld hidrogén előállításával az INA lesz az első kereskedelmi célú zöldhidrogén-gyártó Horvátországban. A kulcsfontosságú berendezések szállítására vonatkozó szerződést egy horvát céggel, az IVICOM Consultinggal írta alá az INA.

Sziszeken ugyanakkor az INA egy olyan létesítményt épít, amely főként mezőgazdasági maradékanyagokból (szalma, trágya, hígtrágya) és különböző típusú biológiailag lebomló hulladékokból biometánt állít elő. A megtermelt biometán bekerülhet Horvátország gázellátási rendszerébe, míg a termelésből fennmaradt maradékot ökológiailag elfogadható műtrágyaként hasznosítják. A biometán-üzem tervezésére, a beszerzésekre és kivitelezésére kulcsrakész szerződést írt alá az INA a Biogesttel, az ausztriai székhelyű nemzetközi biometán- és biogázüzem gyártójával.

Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a már megépített naperőművel és a tervezett biometán-előállító üzemmel együtt az INA bizonyítja elkötelezettségét amellett, hogy a sziszeki ipari helyszínt a megújuló energiaforrások központjává alakítja. Ezenfelül a rijekai finomítóban a zöld hidrogén előállítására szolgáló létesítmény megépítésével hozzájárulnak a tiszta energia előállításához Horvátországban.

"Az INA elkötelezettsége a zöld átállás mellett megkérdőjelezhetetlen, a két bejelentett projekten túl pedig az INA számos más fenntartható projektbe is tervez befektetni, például geotermikus kutatásokba és további naperőművekbe" - fogalmazott az igazgatótanácsának elnöke, megjegyezve, hogy ennek megfelelően a 2025-ös beruházási költségvetés akár 20 százalékát is megújuló energiával kapcsolatos projektre fordítják.

Az INA, mint a Mol-csoport tagja, a nemrég aktualizált stratégiával összhangban folyamatosan figyelemmel kíséri az új technológiákat, valamint projekteket fejleszt az üzleti átalakulás, a fenntarthatóság, a szén-dioxid- kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság növelése érdekében.

Az INA a következő időszakban a már létező két naperőműve (Virje és Sisak) mellett továbbiak építését is tervezi telephelyein. A vállalat két engedélyt is nyert geotermikus energia feltárására Horvátországban, és megkezdte a munkálatokat. A megújuló projektportfólión belül pedig az Adriai-tenger északi részén található szélerőmű-potenciált is vizsgálja - olvasható a közleményben.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!