Az LMP 25 százalékos adókulcsot is bevezetne a társasági adónál a multik körében

Gazdaság, 2022.07.17

(MTI) - "Felső", 25 százalékos adókulcsot szorgalmaz az LMP a társasági adónál, hogy azok a multinacionális cégek is részt vegyenek a közteherviselésben, amelyek eddig ezt nem tették - mondta Ungár Péter parlamenti frakcióvezető vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ungár Péter Az ellenzéki politikus jelezte: a kormány azt állítja, a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egyfajta legalizált adócsalás, aminek véget kell vetni, ugyanakkor az LMP szerint a multinacionális vállalatok rendkívül alacsony társasági adója a valódi legalizált adócsalás.

Mint mondta, a társaságiadó-bevétel tavaly 500 milliárd forint volt, miközben a Molnak a múlt év utolsó három hónapjában 300 milliárd forint bevétele keletkezett, azaz kétharmada annak, ami az összes társaságiadó-bevétel volt Magyarországon. Hozzátette: az Audi az elmúlt tíz évben négyezer milliárd forint profitot vitt ki az országból. Magyarországon a nagyobb cégek részben stratégiai partnerségi megállapodások miatt, részben a társasági adó rendkívül alacsony kulcsa matt nem vesznek részt a közteherviselésben - vélekedett.

Ungár Péter szerint ilyen nagy cégektől sokkal könnyebb beszedni olyan pénzeket, amelyek egy válságban kellenek egy költségvetésben, mint attól a sminkestől, aki filmforgatáson dolgozik, és ezért cégeknek számláz.



Szólt arról is, hogy az LMP szerint nagyon fontos az energiaválságban az épületszigetelési program megvalósítása. Mint mondta, ez csökkentené a rezsiköltséget, Magyarország energiafüggőségét, az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben munkahelyeket teremtene és pörgetné a gazdaságot, vagyis csak előnye lenne, mégsem látni rá kormányzati akaratot.

Fotó: Illusztráció
(MTI)

Címkék

Ungár Péter LMP 25% adókulcs
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!