Az MKB Bank közreműködésével lezajlott a Megakrán Nyrt. tőkeemelése

Gazdaság, 2018.11.21

A Megakrán Nyrt., az Xtenden elsőként regisztrált társaságként, sikeres zártkörű tőkeemelést hajtott végre, az MKB Bank, mint kijelölt tanácsadó és a tranzakció lebonyolítója közreműködésével - közölte a pénzintézet az MTI-vel, szerdán.

A bank közleménye kitér arra, hogy ez volt az első tőkebevonás a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacán szereplő vállalatnál, ez a piac azon nyilvános működésre már érett, közepes méretű vállalkozások számára segíti a tőkepiacon való nyilvános megjelenést, amelyek komoly növekedést terveznek a következő években.

Közölték: a Megakrán Nyrt. speciális daruzási, emeléstechnikai és géptelepítési feladatokat és több, e tevékenységekhez kötődő kiegészítő szolgáltatást nyújt, a cég több éve a piac egyik meghatározó szereplője. A bevont tőkét a Megakrán Nyrt. az eszközpark további fejlesztésére és növekedési tervei megvalósítására kívánja felhasználni.

Kiemelték: az összesen mintegy 678,9 millió forint értékű tranzakció során 3702 forintos részvényárfolyamon, összesen több mint 656,2 millió forint összegű tőkebevonást hajtottak végre intézményi és magánfektetők, ezen felül a főtulajdonos több mint 22,6 millió forint értékben adott el részvényt.

A tranzakcióban a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 40 százalékos, az egyéb intézményi és magánbefektetők mintegy 30-30 százalékos arányban vettek részt.

A tranzakció után az újonnan belépő részvényesek aránya 23,59 százalék lesz, amelyből a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap részesedése 9,44 százalék. Az új részvényeknek a BÉT Xtend piacára történő bevezetése az alaptőke-emelés cégbírósági bejegyzését és a részvények KELER Zrt. előtti keletkeztetését követően, a várakozások szerint 2018 december első felében várható.

Langmáhr Tamás, a Megakrán Nyrt. igazgatóságának elnöke a tranzakcióval egyidejűleg 6112 Megakrán törzsrészvény értékesítésére vállalt kötelezettséget az alaptőke-emelés során újonnan kibocsátandó részvények KELER Zrt. előtti keletkeztetésének napján darabonként 3702 forintos áron - közölte a cég a BÉT honlapján.

A közlemény idézi Langmáhr Tamást, aki elmondta: a tőzsdei jelenlét mellett a Megakrán célja, hogy innovatív és speciális emeléstechnikai megoldások alkalmazásával hosszabb távon is megteremtsék a fejlődés feltételeit. A Megakrán a friss forrásból új, speciális emeléstechnikai eszközöket tud venni - fűzte hozzá.

Marót Krisztina, az MKB Bank tőkepiaci és tranzakciós tanácsadási igazgatóságának vezetője elmondta: az MKB Bank - a Megakrán Nyrt. kijelölt tanácsadójaként és az ügylet lebonyolítójaként is - történelmet írt a magyar tőkepiacon, a siker pozitív példa lesz a potenciális kis- és középvállalati kibocsátói számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!