Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

Gazdaság, 2024.06.21

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A tavaly december elején elindult CASI kezdeményezés fenntartható pénzügyi kapacitásépítési szolgáltatásokat nyújt a feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok (EMDE) számára, a tagintézmények tudásának és elosztási csatornáinak felhasználásával.

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban, beleértve a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN), Közép-Ázsiát, Afrikát, a Közel-Keletet és Latin-Amerikát. Programjainak fő témái a többi között a fenntartható tevékenységek azonosítása, a fenntarthatósággal kapcsolatos közzététel, a pénzügyi termékek és irányítás, szakpolitikai ösztönzők, kockázatelemzés- és kezelés, a karbonpiac és a zöld projektek kezdeményezése - ismertette az MNB.

A közlemény szerint a szervezet szemináriumainak és webináriumainak központjában a fenntartható pénzügyi piaci kilátások, közzététel, taxonómia, termékinnováció és karbonpiac állnak. A szervezet célcsoportjai a fenntartható pénzügyi döntéshozók és szabályozók, pénzintézetek és szolgáltatók, oktatói pedig zöld pénzügyekkel foglalkozó szakemberek, döntéshozók és szolgáltatók.

Idén négy fő rendezvény szervezését is tervezik Latin-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában.

A szervezetnek 48 tagja van, amelyek közül az "A" kategóriás résztvevők pénzügyi, és emellett akár természetbeni hozzájárulást biztosítanak a CASI működésének támogatására. A "B" kategóriájú tagságnak nincs anyagi vonzata, tartalmakat biztosítanak a tudásmegosztáshoz és a CASI-n keresztüli kapacitásépítéshez szükséges szakértelemhez, illetve részt vesznek a tudásmegosztásban a EMDE-k részére a CASI kapacitásépítő rendezvényeinek társházigazdájaként.

Az MNB "B" kategóriájú tagként való csatlakozásával a régió úttörőjeként járulhat hozzá a CASI nemzetközi tevékenységéhez és Európán belüli aktívabb jelenlétéhez. Ennek érdekében idén ősszel egy fenntartható pénzügyi webinárium megszervezését tervezi a jegybank, melyet a jövőben egy személyes rendezvény követhet - írta az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!