Az MNB versenyképességi javaslatainak háromnegyedénél elindult a megvalósítás

Gazdaság, 2022.03.03

A jegybank 2019-es versenyképességi programjában megfogalmazott 330 pont megvalósulása 42 százalékon áll; a javaslatok háromnegyedénél pedig már elkezdődött a megvalósítás - közölte Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője csütörtökön, a Versenyképességi tükör című kiadvány online sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a legutóbbi, egy évvel ezelőtti kiadványhoz képest a kutatás-fejlesztés és az innováció területén, valamint a munkaerőpiac és az állami hatékonyság terén történtek a legnagyobb előrehaladások.

Tíz olyan átfogó programot, stratégiát fogadtak el és valósítottak meg az elmúlt évben, amely az MNB egynél több javaslatát is érinti - mutatott rá.

Példaként megemlítette a jegybank ajánlását a hitelintézetek digitális átállására, az egészségügyi szolgáltatások szabályozásáról szóló kormányrendeletet, az MNB mandátumának kibővítését a környezeti fenntarthatósággal, és az ország kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiájának elfogadását.

Az MNB vezetője elmondta, hogy a Versenyképességi Tükör 12 területen méri fel a már említett versenyképességi program javaslatainak megvalósulását.

Elsőként a munkaerőpiacról beszélt, e területen elmondása szerint a cél a teljes foglalkoztatás és a termelékenység javulása. Előrelépésnek nevezte a munkát terhelő adók csökkentésének a folytatását, így a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos csökkentését és a szakképzési hozzájárulás eltörlését, továbbá a 25 év alattiak szja-mentességét. Fontos eredménynek tartja továbbá a külföldön szerzett diplomák elfogadásának megkönnyítését is.

Az állami versenyképesség és hatékonyság területéről beszélve Baksay Gergely üdvözölte, hogy egyre több ügyben lehet elektronikusan benyújtani a kérelmeket és azt is, hogy részben megvalósult a közigazgatási szervek adatbázisainak összekapcsolása.

Az MNB javaslatával egybehangzóan újraindult 30 milliárd forintos kerettel a program a magyar vállalatok zöld beruházási tevékenységének a támogatására - emelte ki.

Baksay Gergely megemlítette az új fizetésképtelenséget megelőző eljárást, amely a csődeljárásnál rugalmasabb, annak jó alternatívája.

A bankrendszer digitalizációjának javítása területén nagy eredménynek nevezte a fordított kezességvállalásnál, hogy már mobil applikáció formájában is tájékozódhatnak a vállalkozások partnerük garanciaképességéről.

A demográfia területét érintő változások közül arra hívta fel a figyelmet, hogy a csecsemőgondozási díj tavaly nyártól az anya munkabérének 100 százalékára nőtt, ami egyben azt jelenti, hogy a nettó jövedelem a korábbinál magasabb lesz.

A járvány miatt rendkívüli nyomás alatt lévő egészségügyi szektorban is sikerült strukturális reformokat végrehajtani, ezek közül a legfontosabb az "átlátható és magasabb bérezési rendszer" kialakítása - mondta.

A tudásgazdaság területén az MNB javaslatai között szerepelt a szakképzési intézmények és a piaci szereplők közötti kapcsolat erősítése. Ez döntően megvalósult a tanulószerződés szakképzési munkaszerződésre váltásával és a jelentős adókedvezmények révén - mondta.

Megjegyezte: bár minden területen történt előrelépés, sok olyan javaslatuk van még, amelyek megvalósulása még várat magára, vagy kezdeti stádiumban van.

Csak egy teljes versenyképességi fordulat segíthet abban, hogy Magyarország felzárkózása az EU-hoz fenntarthatóan és sikeresen megvalósuljon - foglalta össze Baksay Gergely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!