Az NKFI Hivatal megújuló szolgáltatásokkal segíti a pályázókat

Gazdaság, 2019.07.04

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) megújuló szolgáltatásokkal segíti a magyar pályázókat abban, hogy minél sikeresebben szerepeljenek az Európai Unió kutatás-fejlesztési keretprogramjának pályázatain - hangsúlyozta Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese csütörtökön a hivatal fórumán, Budapesten.

A NKFI Hivatal összesítése szerint az Európai Unió jelenleg futó Horizont 2020 (H2020) keretprogramjában Magyarország az eddigi csaknem ezer sikeres pályázati részvétellel és 259 millió euró elhozott forrással dobogós teljesítményt nyújt az EU13, azaz a 2004 után csatlakozott EU tagországok között. Ugyanakkor a Horizont 2020 program eddig odaítélt támogatásaiból az EU13 országok pályázói alig 5 százalékot nyertek, míg a régi tagországokba több mint 86 százalék jutott. A keret közel 9 százalékát a programból részesülő unión kívüliek nyerték el.

Az elnökhelyes fontosnak nevezte, hogy a magyar résztvevők az eddiginél hatékonyabban használják ki a brüsszeli közvetlen finanszírozási lehetőségeket. Megjegyezte, 2020-ig még jelentős pályázható forrás áll rendelkezésre, emellett célszerű felkészülni a 2021-től induló Horizont Európa új lehetőségeire is.

Szabó István elmondta, a pályázói sikeresség elősegítésére új eszköztárat vezetnek be, ennek részeként megerősítik a szakértői szolgáltatást, és a tervek szerint felépítik a H2020 pályázatokat értékelő közösséget. Azt szeretnék elérni, hogy minél több magyar értékelő legyen a nemzetközi pályázatok elbírálásánál, akik a hivatallal együttműködve tanácsokkal, gyakorlati tudásmegosztással segíthetnék a pályázni kívánókat.

A hivatal pályázatíró tréninget is indítani kíván, hogy merjenek és tudjanak pályázni a vállalkozások. A tervek között szerepel az előminősítés bevezetése, és támogatnák az angol nyelven benyújtandó pályázatok lektorálását. Megerősítik a nemzeti kapcsolattartó rendszert, hogy az információ időben és jobban eljusson az érintettekhez, továbbá támogatnák a nemzetközi kutatási infrastruktúrához való hozzáférést, és segítséget nyújtanának a nemzetközi kapcsolatépítéshez - ismertette a részleteket az elnökhelyettes.

Szabó István kitért arra, az innovációs politika kiemelt figyelmet fordít a felsőoktatási rendszerre, a hivatal támogatja az egyetemeken a tudás hasznosulását segítő feltételrendszer kiépítését, ennek része lenne a H2020 információs pontok létrehozása.

A fórumon Csuzdi Szonja, a NKFI Hivatal nemzetközi főosztályvezetője a 2021-től induló Horizont Európa programról szólva kiemelte, hogy az új keretprogramról az Európai Unióban még folyik az egyeztetés. Az eddigi javaslat szerint 100 milliárd euró forráskeretet szánnak a programra, amely lényegesen több lesz a Horizont 2020 keretnél.

Az Európai Bizottság széles körű egyeztetésben alakítja a programot, amelynek több kiemelt cél mellett az egyik legfontosabb eleme a klímavédelem, szerkezetében pedig a kiváló tudomány, a társadalmi kihívások, az innováció területére épül. Az Európai Innovációs Tanács pályázatain keresztül a jövőben is kiemelten támogatnák a leginnovatívabb cégek gyors növekedését, az innovációk piaci hasznosulását - mondta a főosztályvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!