Az Óbudai Egyetem több mint 30 milliárdból hoz létre mechatronikai tudományos parkot Székesfehérváron

Gazdaság, 2022.02.24

Az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár város együttműködésében, az Alba Regia Műszaki Karon létrejön a Mechatronikai Tudományos és Innovációs Park, amelyre a tervek szerint 30-35 milliárd forintot fordítanak - jelentette be az egyetem rektora csütörtökön a park sajtónyilvános bemutató konferenciáján.

Az Óbudai Egyetem több mint 30 milliárdból hoz létre mechatronikai tudományos parkot Székesfehérváron Kovács Levente korszakalkotó stratégiai pillanatról beszélt, mivel az óriási fejlesztést követően segíteni tudják a helyi kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység erősödését, valamint támogathatják a helyi és a nemzeti gazdaság növekedési potenciálját.

Elmondta, az Óbudai Egyetem három technológiai és innovációs parkot valósít meg a jövőben: Székesfehérváron mechatronikait, Kaposváron okosiparit, míg Zsámbékon jövőiparit. Mindháromnak külön-külön szerepe lesz abban, hogy vállalkozó és befektető szemléletű felsőoktatási intézményként kiszolgálják az ipari szereplők igényeit, miközben az elsődleges cél továbbra is a tudományos kutatás és az oktatás lesz - fűzte hozzá.

Kovács Levente hangsúlyozta, hogy a Székesfehérváron létrejövő mechatronikai park egyedülálló lesz az országban, s ezzel lehetőséget biztosíthatnak az ipari szereplőknek az egyetemen meglévő tudástöbblet átadására, amit közösen használva új eredményeket hozhat.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a park létrejöttével nemcsak a város, hanem az egész ország hatalmas lehetőséghez jut, s ha jól csinálják, akkor az a jövőt pozitív irányba mozdíthatja el.

Jelezte, hogy a 30-35 milliárdos beruházásról az alapdöntések megszülettek, a döntés végrehajtása most a feladat.

Megjegyezte: az infrastrukturális elemek mellett nagyon fontos lesz a megfelelő eszközállomány beszerzése, valamint a tartalom, amelynek kialakítása a cégek és az egyetem közös együttműködéseként jöhet létre.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Az Óbudai Egyetem több mint 30 milliárdból hoz létre mechatronikai tudományos parkot Székesfehérváron Az Óbudai Egyetem több mint 30 milliárdból hoz létre mechatronikai tudományos parkot Székesfehérváron Az Óbudai Egyetem több mint 30 milliárdból hoz létre mechatronikai tudományos parkot Székesfehérváron
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!