Az OECD-országokban gyorsult a fogyasztói árak emelkedése áprilisban

Gazdaság, 2021.06.02

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban 3,3 százalékra gyorsult a fogyasztói árak növekedése áprilisban éves szinten a márciusi 2,4 százalékról; februárban még 1,7 százalék volt a mutató.

Áprilisban az energiaárak 2008 szeptembere óta legnagyobb ütemben, 16,3 százalékkal emelkedtek a márciusi 7,4 százalék növekedést követően az egy évvel korábbihoz képest.

Áprilisban az élelmiszerárak emelkedése 1,6 százalékra lassult a márciusi éves szintű 2,7 százalékról.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt áprilisi infláció 2,4 százalékra gyorsult a márciusi 1,8 százalékról.

Az OECD honlapján olvasható adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,8 százalék volt az áprilisi fogyasztóiár-emelkedés a márciusi 3,1 százalékot követően.

Az euróövezetben 1,6 százalékos inflációt mértek áprilisban a márciusi 1,3 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt áprilisi euróövezeti infláció 0,7 százalék volt a márciusi 0,9 százalékot követően.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte nem végleges adatként, hogy májusban 2 százalékra, 2018 vége óta legmagasabb szintre emelkedett az éves szintű euróövezeti fogyasztói árindex az áprilisi 1,6 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!