Az őszi munkálatok, avagy a szántás és tárcsázás fontossága

Gazdaság, 2022.09.22

Mi lehet az őszi munkálatok, avagy a szántás és tárcsázás sikerének a kulcsa? Mi mindenre érdemes gondolni annak érdekében, hogy ezek a kiemelten fontos munkák tényleg a szükséges hatékonysággal készüljenek el? A cikkből kiderülnek a válaszok.

Eke
Miért fontos mozzanat ősszel a szántás és a tárcsázás a mezőgazdaságban?

Az őszi munkálatok, vagyis a szántás és a tárcsázás talajművelő mozzanatainak lényege a termőföld felkészítése a téli időszakra. Miután véget ért a szezon, és megvolt az aratás, utána kiemelten fontos a termőföldet előkészíteni a téli időszakra.

Pontosan emiatt növekedik a Ferwant eke és tárcsa alkatrészeinek, illetve munkagép kínálatának a jelentősége. Hiszen ezek a gépek, valamint az alkatrészek az őszi munkálatok során fokozott terhelést kapnak.

Ha mindent sikerül megfelelő minőségben előkészíteni, akkor kedvező esélye lehet a munkálatok hibától mentes kivitelezésének. Erre pedig előzetesen fel kell készülni, ideális esetben gondolva minden lényeges tényezőre.

Mi minden kellhet az őszi szántás és tárcsázás kifogástalan kivitelezéséhez?

Nyilván az egyik lényeges tényező a talaj, vagyis a termőföld minősége és szerkezete. Részben a tárcsázásnak is az a szerepe, hogy ezt kellőképpen elő lehessen segíteni. Meglazítva a talajt, hogy ezt követően a szántás már nagyobb hatékonysággal történhessen.

Így a talaj forgatására kedvező esély nyílhat, ami eredményesen járulhat hozzá a következő évi termés mennyiségének, illetve minőségének az optimalizálásához. Fontos az időzítés is, hiszen még az igazán hideg napok előtt célszerű ezeket a munkákat elvégezni.

A képlet másik kiemelten fontos része persze nem is lehet más, minthogy géppark és eszközök szintjén is sikerüljön kellőképpen felkészülni. Gondolva arra, hogy a hatékonyság kulcsa a felszerelt és problémamentesen működő eszközök rendelkezésre állása.

Gépek és alkatrészek szintjén mi lehet a sikeres szántás és tárcsázás kulcsa?

Nyilván a szántás és a tárcsázás kivitelezéséhez is kelleni fog egy megbízhatóan teljesítő traktor. Ami biztosítja a szükséges erőt, egyúttal az eke és a tárcsa mozgatását is elősegítve a szükséges volumenben.

Mind a traktor, mind az eke és a tárcsa méretét is nagyban meghatározza a művelendő terület nagysága. Értelemszerűen úgy érdemes gondolkodni a kapacitást tekintve, hogy az őszi munkák munkaterületét vesszük alapul.

Ha pedig mindezen felül az eszközök kellőképpen szervizelve vannak, plusz még egy szezon előtti átnézésen is keresztül mennek, az már nem jelenthet kedvezőtlen alapot a munkák sikerét tekintve.

Különösképpen azzal a plusz lépéssel, hogy a szükséges pót vagy csere alkatrészek rendelkezésre állásáról is célszerű előzetesen gondoskodni. Ha ez megvan, akkor bátran neki lehet vágni a termőföldek őszi megmunkálásának.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!