Az Otthon Centrum Holding Kft. adózott eredménye csökkent 2020-ban

Gazdaság, 2021.07.09

Az Otthon Centrum Holding Kft. tavaly több mint 500 millió forint nyereséggel zárt, 2019-ben viszont az adózott eredménye 621,61 millió forint volt - közölte a társaság a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült konszolidált éves jelentésében a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

A cégcsoport árbevétele a 2019-ben elért 4,93 milliárd forintról, 2020-ban 4,41 milliárd forintra mérséklődött.

A közlemény szerint a tavalyi eredmény csökkenésének fő oka, hogy a koronavírus-járvány első hulláma miatt a kormányzat által elrendelt lezárások hatására az ingatlanközvetítési tevékenység árbevétele visszaesett a második negyedévben. Bár a vezetőség jelentős értékesítésösztönző programokat vezetett be, amellyel ezt a visszaesést a második félévben sikerült kompenzálni, éves szinten mégis csökkent az árbevétel.

Ugyanakkor megjegyezték, idén az első negyedév értékesítési mutatói alapján mind az ingatlanközvetítés, mind a hitelközvetítés területén jól indult az év, és a nyitást követően további felpezsdülést vár a cég az ingatlanközvetítés piacán.

Az Otthon Centrum pénteken tájékoztatta az MTI-t a második negyedéves budapesti újlakáspiac legfontosabb számairól.

Megállapították, hogy Budapesten 424 projektben 32 ezer lakás épül, ezek közül 7577 lakást kínálnak megvételre, az átlagos négyzetméterár pedig 1 millió 113 ezer forint volt.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, a tavaly júniusi helyzethez képest 8,4 százalékkal kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában. Az épülő és tervezett lakások száma is 1135 darabbal csökkent.

Rámutattak, hogy az új építésű lakások négyzetméterének fajlagos átlagára éves összevetésben 8,5 százalékkal nőtt.

A legmagasabb fajlagos átlagár az V. kerületben alakult ki 2 millió forinttal, de az I., II., VI. és XII. kerületben is meghaladja az átlagos kínálati négyzetméterár az 1,5 millió forintot. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületre jellemző, ahol az új lakások négyzetméteréért 680 ezer forintot kérnek a beruházók.

A projektek számát tekintve továbbra is a XIII. kerület az első, a második a XI. kerület, amelyet a III. kerület követ. Az épülő lakások számában a XI. és XIII. kerület fej-fej mellett halad, ám előbbiben 8530 lakás kivitelezése kezdődött el, amivel Kelenföld minimálisan ugyan, de megelőzi Angyalföldet.

Figyelemre méltó piaci változás, hogy az eddig új lakásokban szerénykedő külső pesti kerületekben is meglódult az építkezési kedv, így Rákosmentén, Csepelen, Soroksáron (XXIII. kerület) is egyre több projekt kivitelezése kezdődött el - olvasható az Otthon Centrum közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!