Baja város munkaerőpiaci adatai

Gazdaság, 2019.03.20

A legutóbbi munkaerőpiaic felmérés alapján Baján és a megyében bővült a foglalkoztatottakszáma, a munkanélkülieké azonban visszaesett az előtte való év adataihoz képest.

Munkaerőpiac Baja A munkanélküliségi, valamint a foglalkoztatási rátáról is egyaránt elmondató, hogy elmaradtak az országos átlagtól. Az év első szakaszában az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete emelkedett, egy minimális mértékben meg is haladta az országos átlag növekedését, viszont a tényleges érték továbbra is jelentősen alacsonyabban alakul az országos átlaghoz viszonyítva. Összességében megállapítható, hogy az ipar első negyedévi teljesítménye 3,1%-kal gyarapodott, a megyei székhellyel rendelkező szervezetek építőipari termelése jelentősen, több mint az ötödével bővült. A térség munkaerőpiaci beruházásainak teljesítményértéke összehasonlító áron egy év leforgása alatt 28%-kal emelkedett meg.

A felmérés első szakaszában a gazdaságilag aktív, azaz a 15-74 éves népesség 61,0%-ot tett ki a térség össznépességén belül, arányuk gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábban mért adatokkal. Az országos átlaghoz viszonyítva az aktivitási arány 1,1 százalékponttal maradt el. A munkaerőpiacon Baján és környékén 228 ezer főt foglalkoztatottként, 8 ezer főt pedig munkanélküliként tartottak nyilván. A megye fejlődő munkaügyi helyzetét mutatja, hogy az utóbbi években nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélkülieké ezzel szemben csökkent. A változás mértéke mindkét mutató tekintetében nagyobb értéket mutat az átlagoshoz képest.

A megyei foglalkoztatási ráta 59,0%-os volt, a munkanélküliségi ráta pedig 3,2% körül alakult, a foglalkoztatási 0,6, a munkanélküliségi 0,7 százalékponttal alacsonyabb értéket mutatott az országos átlagnál. Baja és térsége inaktív népességszáma 151 ezer fő volt, ez az arány 2,0%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év közepi zárónapon közel 15 ezer álláskeresőt regisztráltak a nyilvántartásban, ez összesen 18%-kal kevesebb főt jelent az ezt megelőző év azonos időpontjához képest. A térségi pályakezdő álláskeresők száma 31%-kal redukálódott le, az álláskeresőkön belüli arányuk 9,0% volt. Tartósan nem sikerült elhelyezkednie a keresők 27%-ának, valamint legfeljebb 3 hónapig 44%-uknak.

Végzettség tekintetében a megye álláskeresőinek 43%-a maximum 8 általános iskolai, 30%-uk szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, 23%-uk érettségivel, 4,2%-uk diplomás végzettséggel rendelkezett. Összességében 3,8 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván a legutóbbi felmérésekkor, 20%-kal kevesebbet, mint az azt megelőző évben. Tíz üres álláshelyre 38 álláskereső jutott, ez azonnali munka Baján.

A megyei székhellyel rendelkező gazdasági szervezetek az év első felében összesen 54 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg Baján és térségében, 28%-kal többet az egy évvel korábbinál. Ez a növekedés meghaladja a hazai átlagot, ami 7,6% körül alakult. A fejlesztési források jelentős részét, több mint kétharmadát feldolgozóipar, 7,0%-át az építőipar, 6,4%-át a kereskedelem, 5,5%-át pedig a mezőgazdaság területén használták fel. A felmérések adatai alapján 106 ezer gazdasági szervezetet regisztráltak a nyilvántartásban, 0,6%-kal többet, mint egy évvel korábban. 

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!