BAMOSZ: 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Gazdaság, 2020.01.15

Tavaly 4,9 százalékkal, 302 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, december végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6464 milliárd forintot kezeltek. Az év utolsó hónapjában 2,9 százalékkal, 182 milliárd forinttal növekedett a vagyon  - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel szerdán.

A 2019-es évben jelentős kategóriákon belüli átrendeződés volt megfigyelhető, ami jórészt jogszabályi változások következménye. A legszembetűnőbb a pénzpiaci alapok kárára és a kötvényalapok javára történt technikai forgalom volt, aminek eredményeképp a pénzpiaci alapok vagyona éves összevetésben 87,3 százalékkal csökkent, míg a kötvényalapoké 52,8 százalékkal nőtt.

Az egyik legnépszerűbb kategória, az ingatlanalapok esetében is szigorodtak a jogszabályi előírások tavaly, így vagyonuk gyakorlatilag stagnált, mindössze 0,2 százalékkal nőtt, azonban 1549 milliárd forintos eszközértékével így is az ingatlanalapok a legnagyobb kategória. A kötvényalapok kategóriája 1353 milliárd forinttal a második helyen áll, a harmadik legnagyobb kategória az 1190 milliárdos vegyes alapok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!