BAMOSZ: áprilisban 0,6 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

Gazdaság, 2019.05.16

Áprilisban 0,6 százalékkal, 40 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6378 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 2 milliárd forintot mutatott, így a vagyongyarapodás főként a pozitív hozamoknak köszönhető. Az elmúlt hónapok trendje nem változott: továbbra is az ingatlanalapokba érkezik a legtöbb befektetés, míg az abszolút hozamú alapokból távozik a tőke.

Az ingatlanalapokba áprilisban 19 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamokkal együtt 1,4 százalékkal, 1649 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapokból 17 milliárdnyi tőke távozott, amit a pozitív hozamok némileg kompenzáltak, így a vagyon nagysága 0,9 százalékkal mérséklődött 909 milliárd forintra.

A kötvényalapokból 5 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, a vagyon 0,4 százalékkal csökkent, 1378 milliárd forint volt április végén. A kategórián belül a rövid futamidejű kötvényalapokból 14 milliárdnyi tőke távozott, míg a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 10 milliárd forintot meghaladó tőkebeáramlás volt tapasztalható.

A vegyes alapok vagyona jórészt átsorolások következtében nőtt 12,4 százalékkal, miután egy, eddig az egyéb be nem sorolt alapok között szereplő, 115,5 milliárdos értékű alap került át a kategóriába. Ezzel a vegyes alapokban kezelt vagyon újra meghaladja az ezer milliárd forintot, ami utoljára 2018 novemberében fordult elő, április végén 1093 milliárd forint volt a kategória vagyona.

A részvényalapokba csupán 0,5 milliárdnyi tőke érkezett, de a hozamok kedvezően alakultak, így a vagyon 3 százalékkal 422 milliárd forintra gyarapodott.

A pénzpiaci alapoknál folytatódott a tőkekivonás, amely 1,8 milliárdot tett ki áprilisban, a vagyon 2,1 százalékkal 81 milliárd forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok vagyona 2,1 százalékkal 455 milliárd forintra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!