Bamosz: februárban is nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Gazdaság, 2024.03.14

Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz csütörtökön az MTI-vel.

A pénzpiaci alapokból 2,6 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok javítani tudtak, így összességében 1,3 százalékkal 571 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona februárban.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke: 178,5 milliárd forint érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így összesen 4,1 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória, amely 5710 milliárd forintra bővült.

A vegyes alapokhoz 57,6 milliárd forint tőke érkezett, és a kategória vagyonát növelték a kedvező hozamok is, így a vagyon 4,8 százalékkal 1946 milliárd forintra tudott növekedni az elmúlt hónapban. Amennyiben tovább folytatódik ez a trend, akkor március végére a vegyes alapok vagyona átlépi a kétezer milliárdot, és további egy hónap után a dobogó második fokára is felállhat, letaszítva onnan az ingatlanalapokat.

A részvényalapokhoz 9,9 milliárdnyi tőke áramlott, az árfolyammozgások tovább segítettek, így 6 százalékos növekedéssel 933 milliárd forint gyűlt össze a kategória vagyonában a hónap során.

Az ingatlanalapokba ezúttal 11,1 milliárd forint tőke áramlott be a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,4 százalékkal nőtt.

Az árupiaci alapok esetében 3,7 milliárd forint tőke érkezését könyvelték el. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a növekedés 5,2 százalékos lett a hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 49 milliárd forint tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak járulni a növekedéshez, így összeségében a vagyon 5,3 százalékkal nőtt, 1563 milliárd forint lett a hónap során.

A Bamosz 24 tagja 20 ezer milliárd forint vagyont kezel, ezen belül 15 ezer milliárd forintot befektetési alapokban - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!