BAMOSZ: májusban 0,4 százalékkal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon

Gazdaság, 2019.06.17

Májusban 0,4 százalékkal, 28 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6350 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel hétfőn.

A befektetési alapoknál az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 9 milliárd forint. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: az ingatlanalapokba érkezik a friss tőke, míg az abszolút hozamú alapokból távozik.

Az ingatlanalapokba májusban 12,6 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamokkal együtt 1,1 százalékkal, 1667 milliárd forintra nőtt a vagyon.

Az abszolút hozamú alapokból 26 milliárdnyi tőke távozott, amit a pozitív hozamok némileg kompenzáltak, így a vagyon nagysága 3,6 százalékkal mérséklődött 876 milliárd forintra.

A kötvényalapokból 7,9 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, a vagyon 0,2 százalékkal csökkent, 1375 milliárd forint volt május végén.

A vegyes alapokból is tőkekivonás volt májusban, a vagyon 1,3 százalékkal csökkent a hónap során. Május végén 1079 milliárd forint volt a kategória vagyona.

A részvényalapokba 1 milliárdnyi tőke érkezett, de a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így összességében 2,9 százalékkal lett kevesebb a vagyon, 409 milliárd forint.

A pénzpiaci alapok vagyona tovább csökkent a hónap során, de a korábbi ütemhez képest mégis kedvezőbb a kép. A tőkekivonás mindössze 1,6 milliárdot tett ki, a vagyon nagysága pedig 1,9 százalékkal 79 milliárd forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba tőkebeáramlás volt tapasztalható az elmúlt hónapban. A hozamok nem tudták a növekedést segíteni, de a vagyon nagysága így is 2,6 százalékkal, 467 milliárd forintra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!