Bár az MNB szorgalmazza, de továbbra sincs előrelépés a Revolut leánybankká alakulásában

Gazdaság, 2022.01.18

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-t.

A közleményükben kiemelték: a pénzintézetnek immár lehetősége van hitelezési és betétgyűjtési tevékenység végzésére is Magyarországon, hiszen egy másik EU-tagállamban, Litvániában szerzett rá engedélyt.

A határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét a litván és nem a hazai nemzeti bank láthatja el - hívták fel a figyelmet.

Az MNB-t "fogadó országbeli" felügyeletként jelenleg korlátozott jogosítványok illetik meg, e jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor határozottan fellép, s egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot a felmerülő kockázat, jogsértés gyanúja esetén - húzták alá. E helyzeten nem változtatna az sem, ha a Revolut a továbbiakban az Európai Központi Bank engedélyével nyújtana banki szolgáltatásokat Európa-szerte - tették hozzá sajtóhírekre utalva.

A Revolut betéteseinek a pénzéére a litvániai betétbiztosító (Deposit and Investment Insurance - DII) vállal garanciát, amelynek vagyona jelentősen elmarad az OBA vagyonától - figyelmeztetett az MNB.

A közlemény szerint a globális pénzintézet világszerte 18 millió ügyféllel rendelkezik, ebből több százezret tesznek ki a magyarok.

Az MNB az ügyfelek védelme érdekében határozottan fenntartja azon álláspontját, hogy a Revolut Banknak minél hamarabb itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, tőkeerővel, és a hazai jegybank felügyelete alá tartozó intézményként kellene végeznie tevékenységét - erősítette meg a jegybank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!