Befektetési kategóriába sorolta az S&P és a Fitch az MVM csoportot

Gazdaság, 2021.06.22

A Standard and Poor's (S&P) és a Fitch nemzetközi hitelminősítő ügynökségek befektetési kategóriába sorolták az MVM csoportot, az energetikai társaságcsoport a 100 százalékban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett nemzetközi hitelminősítést.

Ezt az eredményt egy olyan magyar állami vállalat érte el, amely az elmúlt években nemcsak Magyarország egyik legnagyobb, a teljes energetikai láncot lefedő cégévé nőtt, de régiós szinten is egyre meghatározóbb szereplővé válik az energetikai piacon - emelte ki Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a minősítést bejelentő keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Az MVM 2010 óta tartó munkája nemcsak azt bizonyítja, hogy az állam is lehet jó gazda, hanem azt is, hogy stratégiai vízióval, tudatos építkezéssel, valamint elkötelezett menedzsmenttel és munkavállalókkal egy állami vállalat is képes felküzdeni magát a legnagyobbak közé - fogalmazott.

A befektetési kategóriájú hitelminősítések tovább erősítik az MVM csoport hitelezőivel és üzleti partnereivel fennálló kapcsolatát, és utat nyithatnak a nemzetközi forrásbevonás felé - mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mager Andrea felidézte: a kormány 2010-ben világossá tette, hogy van néhány stratégiai ágazat, ezek egyike az energetika, és az ellátásbiztonsághoz szükséges, az energia továbbítására és termelésére alkalmas eszközöket nemzeti kézben kell tartani.

Az MVM csoport az elmúlt 11 évben több jelentős lépést tett azért, hogy a magyarországi energiaellátás megfizethető, fenntartható és biztonságos legyen. Ezek együtt járultak hozzá ahhoz, hogy a vállalatcsoport 2018-ra a hazai energiaellátás alappillérévé váljon a földgáz és a villamos energia területén is - hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte, hogy az MVM Magyarország 4., Közép-Európa 13. legnagyobb vállalata, 6,1 millió ügyféllel, több mint száz tagvállalattal. A társaság 2010 óta megháromszorozta árbevételét, csaknem megnégyszerezte mérlegfőösszegét, megduplázta munkavállalói számát és megsokszorozta nemzetközi jelenlétét, 18 országban van jelen.

Mager Andrea kitért arra, hogy a társaság a tőzsdeképesség kapujában áll, ugyanakkor a tőzsdeképesség nem az MVM privatizációját jelenti.

Az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette: a csoport regionális terjeszkedési stratégiájának részeként tűzték ki célul a nemzetközi hitelminősítés megszerzését is. Mint mondta, a vállalat tisztán piaci alapon finanszírozza magát.

A Standard and Poor's és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítők egyebek mellett az MVM csoport működési környezetét, stratégiáját, üzleti kockázatait vizsgálva alakították ki a holdinggal kapcsolatos hitelminősítésüket, az S&P BBB- minősítést, a Fitch pedig BBB minősítést adott a társaságcsoportnak - közölte Kóbor György.

Az elnök-vezérigazgató különösen fontosnak nevezte, hogy a hitelminősítők a magyar állam, mint tulajdonos támogató szerepvállalását is elismerik, ugyanakkor az állami támogatás figyelembevétele nélkül, "standalone", azaz önálló alapon is befektetési kategóriába sorolták a vállalatot. A Fitch "standalone" BBB besorolása megegyezik a jelenlegi magyar szuverén hitelminősítési besorolással.

Hozzátette, hogy a közép-európai energiaipari vállalatok hitelminősítése jellemzően hasonló, vagy valamivel gyengébb az MVM csoporténál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!