Bemutatta első fenntarthatósági jelentését a Budapesti Értéktőzsde

Gazdaság, 2023.05.17

Bemutatta első, a 2022-es évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) - közölte a tőzsde az MTI-vel szerdán.

A tőzsde piaci pozíciója a fenntarthatósági törekvéseket tekintve is speciális, hiszen amellett, hogy önálló gazdasági entitásként a saját működésében érvényesíti a fenntarthatósági aspektusokat, a hazai tőkepiac platformszolgáltatójaként a vállalati kör edukálásában is kiemelt szerepet vállal - idézi a közlemény Végh Richárd-ot, a BÉT vezérigazgatóját.

Az első alkalommal összeállított fenntarthatósági jelentés mindkét szerepkörre kitér. A BÉT a továbbiakban is egyfajta szakmai műhelyként kíván működni a hazai tőkepiac számára, emellett, mint vállalat, jógyakorlatként mutathat példát a fenntartható működés felé vezető úton igyekvő társaságok számára - tette hozzá.

A közlemény szerint a BÉT környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG, Environment, Social, Governance) jelentésében a 2023-2025 közötti időszakra vonatkozó fenntarthatósági stratégiáját is részletesen taglalja.

A BÉT szabályozási, oktatási, piacfejlesztési törekvésekkel, a fenntartható működéshez szükséges tudás és eszközrendszer, piaci infrastruktúra megteremtésével segíti az ESG-szemléletmód hazai terjesztését, ezzel a vállalatok fenntartható működés felé terelését.

Az ESG kibocsátói útmutató a kibocsátok ESG-jelentési gyakorlatát támogatja, az európai uniós forrásból megvalósuló mentor program keretében pedig a kis- és középvállalati szektor zöldülését kívánja ösztönözni a BÉT, zöld finanszírozási és ESG-tanácsadás képében. Szintén a kkv-szektort hivatott támogatni a tavaly meghirdetett, a BÉT és az EY által közösen kidolgozott minősítési módszertanra alapuló ESG pilot tanácsadási program - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!