BÉT: áprilisban a BUX 4,2 százalékot emelkedett egy hónap alatt

Gazdaság, 2024.05.02

Csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe áprilisban, a BUX márciushoz képest 4,2 százalékot emelkedve 68 142 ponton zárta a hónapot; az azonnali részvénypiac forgalma tartotta az előző havi 248 milliárd forintos szintet, amely napi átlagban 11,8 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT csütörtökön az MTI-vel.

Az összefoglalóban ismertették: a kibocsátók között áprilisban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb - 136,8 milliárd forint - értékben a kereskedés, ebben a hónapban az értékpapír 8,3 százalékot erősödött. A bankpapírt a Richter Gedeon és a Mol követte, 46,6 milliárd, illetve 31,7 milliárd forinttal.

A közepes kapitalizációval rendelkező vállalatok és a kispapírok közül a Duna House és a Navigator zárt különösen erős hónapot, míg az ingatlantársaság 12,2 százalékos, a magántőke-befektetésekkel, illetve vállalatfinanszírozással és stratégiai managementtel foglalkozó társaság árfolyama 71,6 százalékos növekedésen van túl - írták a közleményben.

A BÉT összesítése szerint áprilisban a befektetési szolgáltatók között a Wood & Company zárt az élen 114,3 milliárd forinttal, amelyet a Concorde és az Erste követett 113,9 és 102,1 milliárd forinttal.

A közleményben felidézik, hogy áprilisban az OTP Bank Global Markets ünnepélyesen megszólaltatta a BÉT kereskedésindító csengőjét, ezzel hivatalosan is bejelentve az OTP Csoport által létrehozott új Exchange Traded Fund (ETF), a legnagyobb tőkeértékű és tőzsdei forgalmú közép-európai vállalatok teljesítményét tükröző CETOP indexhez kapcsolódó CETOP ETF felvételét a BÉT terméklistájára. Szintén debütált a Kermann IT Solutions Nyrt., a vállalat részvényei immár a BÉT Xtend kategóriában forognak. A Budapesti Értéktőzsde megtartotta éves rendes közgyűlését, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot, köztük a BÉT 2023. évi beszámolóit is jóváhagyták.

A globális piacok vegyesen teljesítettek áprilisban: az amerikai tőzsdék folytatták emelkedésüket, újabb történelmi csúcsot állított be az S&P 500 és a Nasdaq Composite index. Ennek hátterében a pozitív vállalati eredmények és a Fed további monetáris politikai támogatása állt. Európában és Ázsiában a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok jelentek meg kiemelt tényezőként, ami vegyes összképet eredményezett. A részvénypiacok mérsékelten mozogtak, az árupiacokon általában emelkedtek az árak, főleg a kőolaj és a fémek, részben az ellátási zavarok és a növekvő globális kereslet hatására - foglalta össze a BÉT.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!