BÉT - Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Gazdaság, 2023.06.04

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 69,1 milliárd forint volt az előző heti 37,3 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte: megjelent az extraprofitadók jövő évi módosításáról szóló rendelet, amely számos újdonságot tartalmaz. Ha a bankok növelik a hazai állampapír-állományukat jövő január és november között, az állománynövekmény 10 százalékával csökkenthető a befizetendő adó összege, maximum a fizetendő adó 50 százalékáig.

A Richtert érintő gyógyszergyártási különadó adókulcsát 50 százalékkal csökkentik, ugyanakkor a gyógyszeripari különadó mértéke, amelyet a támogatott készítmények utáni forgalom után kell fizetni, a 10 ezer forintnál magasabb termelői árú készítmények esetén 28 százalékról 40 százalékra emelkedik.

A Magyar Telekomot érintő távközlési pótadó és a Molt érintő kőolajtermék-előállító extraprofitadó változatlan formában marad fenn 2024-ben is. A Mol számára viszont pozitív, hogy a felére csökkentik a bányajáradék kulcsát. Összességében az OTP, a Richter és a Mol számára kedvezőek a változások, a Magyar Telekom esetében nincs változás - jelezték az elemzésben.

Az Equilor kitért arra is, hogy a lengyel Santander Biuro Maklerskie 11 300 forintról 11 800 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlásuk változatlanul semleges. A Mol célárfolyamát csökkentette az HSBC, a korábbi 4 ezer forintról 3700 forintra vágták vissza a 12 havi célárfolyamot, az ajánlás változatlanul vétel.

A Magyar Telekom rontotta jövő évi EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) várakozásait, a jövőre is érvényben maradó távközlési pótadó hatására a korábbi "dinamikus növekedés" helyett csak "mérsékelt növekedést" vár a társaság menedzsmentje az EBITDA esetében - írta az Equilor.

A héten a Richter 3,87 százalékkal erősödött, a részvény 8725 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 28,3 milliárd forintot.

A Mol árfolyama 1,4 százalékkal emelkedett a héten. A papír 2906 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 15 milliárd forintot tett ki.

Az OTP jegyzése 1,48 százalékkal esett, a részvény forgalma a héten 23,4 milliárd forintot ért el, a bankpapír pénteken 10 970 forinton zárt.

A Magyar Telekom 1,2 százalékkal gyengült a héten, pénteki záróára 413 forint volt, heti forgalma meghaladta az 1,4 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3301,42 ponton zárt a héten, ami 54,28 ponttal, 1,62 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!