A vállalat hangsúlyozta: az átszervezéseket azért hajtják végre még ebben az évben, hogy biztosítsák az ügyvitel, valamint az ellátási lánc biztonságát és fenntarthatóságát.
A cég tájékoztatása szerint a csoportszintű racionalizálási folyamat részeként várhatóan 2025 végéig bezárják a répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemet. A döntés körülbelül 160 embert érint, a munkatársaknak Veszprémben és a németországi Kemptemben lévő telephelyükön kínálnak munkát. Akik nem élnek a lehetőséggel, azoknak a törvényben és a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb végkielégítési csomagot biztosítanak, illetve mindent megtesznek azért, hogy az értintettek minél előbb új munkahelyet találjanak - írták.
Kiemelték: a vállalat ipari stratégiája alapján az elmúlt években több millió eurós befektetéssel a veszprémi üzem lett a panírozott termékek európai gyártási és K+F központja. Itt további fejlesztéseket terveznek.
A répcelaki gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy növelhessék a hatékonyságot - olvasható a cég közleményében. A répcelaki gyár kihasználtsága az elmúlt időszakban alacsony volt, a korszerűsítés pedig olyan mértékű és nehézségű beruházást igényelt volna, amely a társaság szerint gazdaságilag nem volt indokolható, a gyártás hosszú távon már nem volt fenntartható. A tervek szerint az ömlesztettsajt-termékek gyártása fokozatosan a németországi Kemptenben működő korszerű üzembe kerül át.
Az átszervezés része a Savencia európai szintű ipari stratégiájának, amely a gyártási tevékenységek hatékonyabb elosztását és a stratégiai jelentőségű telephelyek megerősítését célozza
- hangsúlyozták.
A Savencia közleményében leszögezte: elkötelezett marad a magyar piac és a helyi gyártás iránt, célja, hogy hosszú távon is biztosítsa olyan meghatározó márkák hazai jelenlétét, mint a Medve vagy a Karaván. A termékek minősége és megjelenése változatlan marad, a fogyasztók továbbra is megtalálják azokat a magyarországi üzletek polcain - tették hozzá.
A nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint a Savencia 2024-ben 23,8 milliárd forintos nettó árbevételt ért el Magyarországon, amiből 9,1 milliárd származott exportpiacokról. Egy évvel korábban a cég nettó árbevétele hasonlóan alakult, 23,4 milliárd forint volt, az exportértékesítés nettó 9,3 milliárd forint volt.
A Savencia 2018-2019-ben több milliárd forint értékű beruházással új gyárépületet, raktárat, gyártósorokat és egy regionális kutatás-fejlesztési központot alakított ki Veszprémben. Az európai gyártási kapacitások optimalizációja révén például a panírozott termékek gyártósora a Savencia csoport hesovi (Csehország) egységéből akkor ebbe az üzembe került át. A vállalat legutóbbi átszervezése során, 2021-ben hasonló indokokkal és hasonló körülmények között zárta be zalaegerszegi sajtüzemét.
A társaság egyik legfontosabb márkája a Medve sajt, amit egy svájci sajtmester, Stauffer Frigyes hozott Magyarországra 1925-ben, és gyártotta répcelaki üzemében. A répcelaki gyár 1955-től a Vas megyei Tejipari Vállalat üzemegysége volt, 1995-ben vásárolta meg a Pannontej Rt. , amely jelenleg francia tulajdonban, Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. néven működik.
(MTI)
Tetszett a cikk?
Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!