Bézs Könyv: szerényen nő az amerikai gazdaság az elmúlt egy hónapban

Gazdaság, 2019.09.04

    Washington, 2019. szeptember 4., szerda (MTI/Reuters) - Az amerikai gazdaság "szerény" ütemben nőtt az elmúlt hetekben, a feldolgozóipar azonban megsínyli a globális gazdasági növekedés lassulását és az amerikai-kínai kereskedelmi viszályt. Összességében pozitív az amerikai gazdaság kilátása  - áll egyebek között az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett szubjektív állapotfelmérésében, a Bézs Könyvben.

A Fed 12 regionális központja évente nyolc alkalommal készít állapotfelmérést gazdasági szereplők, közgazdászok, piaci szakértők megkérdezésével. A Bézs Könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC).

A Fed szeptember 17-18-án tartja legközelebbi kamatdöntő ülését.

A makacsul alacsony infláció, a feldolgozóipar és a vállalati beruházások gyengesége, valamint a világgazdasági növekedés lassulása a várakozások szerint arra készteti a Fedet, hogy szeptemberi ülésén ismét kamatot csökkentsen.

A Fed előző, július végi kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal, 2,00-2,25 százalékra csökkentette a 2018 decembere óta érvényben volt 2,25-2,50 százalékos kamatsávot.

Jerome Powell Fed-elnök augusztus végén azt mondta ugyan, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít, de szükség esetén meghozzák a megfelelő döntéseket az amerikai gazdaság növekedésének támogatására.

A Fed a szövetségi tartalékbank rendszer 12 körzetében a gazdasági aktivitás "szerény" erősödését állapította meg az augusztus végéig tartó csaknem egy hónapban.

A jelentés összeállítói szerint a vizsgált időszakban a foglalkoztatás mérsékelten tovább bővült, a növekedés mértéke nagyjából megegyezett az előző hónappal.

A feldolgozóipari aktivitás ugyanakkor mérsékeltebb volt az augusztust megelőző csaknem egy hónaphoz képest. A beruházásokat visszavetette a kormány kereskedelempolitikájával kapcsolatos bizonytalanság.

A Fed-jelentés szerint Washington kereskedelmi feszültségei számos országgal, gondot okoz a mezőgazdasági ágazatban is. A mezőgazdasági ágazatot ezen felül sújtja még a kedvezőtlen időjárás és az alacsony nyersanyagár is.

Összességében folytatódott a lakossági kiadások növekedése, ami az amerikai gazdaság egyik fő hajtóereje. A kép azonban nem egyértelmű, volt olyan körzet (Minneapolis), ahol a lakossági kiadás stagnált augusztusban az előző vizsgált időszakhoz képest, míg Atlanta körzetben csökkent a lakossági hitelnövekedés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!