BKIK: a fővárosi bevásárlóutcák programban részt vevő 195 üzletből már csak 16 tart zárva

Gazdaság, 2021.10.08

A budapesti bevásárlóutcák programban részt vevő 195 üzlet közül már csak 16 tart zárva - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) pénteken az MTI-vel.

A BKIK által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) szeptemberben felmérte a hozzájuk csatlakozott 11 fővárosi bevásárlóutca, városrész üzleteinek helyzetét. A válaszadók több mint öthatoda mikrovállalkozás volt, csaknem kétharmaduk vendéglátóhelyként, galériaként működik.

Kiemelték, a kutatás kimutatta, jelentős segítség volt számos vállalkozásnak a BKIK által is szorgalmazott, a válsághelyzet enyhítésére hivatott bérletidíj-engedmény, ugyanakkor a felmérésben résztvevők csaknem 80 százaléka még tart a negyedik hullámtól.

A közleményben kitértek arra, hogy a Falk Miksa utcában az üzletek nyári forgalma nem sokkal maradt el a 2019. évihez képest. Ugyanakkor a Ráday utcában kisebb volt a nyári forgalom a két évvel ezelőttihez képest, de a tanév lezárását követően a Forma-1 és az Eucharisztikus kongresszus meglepően sok vendéget hozott, problémát jelentett a munkaerőhiány, a képzett munkaerő más területen, vagy magasabb bérért vidéken, főleg a balatoni éttermekben helyezkedett el. A Bartók Béla Boulevardon az üzletek és a vendéglátóhelyek egészen jó nyarat zártak, mivel a magyar vendégekre építettek - írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint a Liszt Ferenc téren főként a Zeneakadémia zárva tartása miatt maradt el a forgalom a 2019-eshez képest, az üzletek mintegy 40 százaléka zárva tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!