Bodó: a vasútkorszerűsítéssel mérföldkőhöz érkezett Hajdú-Bihar infrastruktúrájának fejlesztése

Gazdaság, 2021.11.26

A Püspökladány-Ebes vasúti vonalszakasz átépítésével újabb mérföldkőhöz érkezett a térség infrastrukturális fejlődése - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón, a beruházás átadásán.

Bodó Sándor szerint a fejlesztés eredményeként nagymértékben gyorsul mind a közösségi személyszállítás, mind a vasúti teherszállítás Hajdú-Bihar megyében.

A térség fideszes országgyűlés képviselője beszélt arról is, hogy az elkövetkező másfél évtizedben a kormány hatezer milliárd forintot fordít vasútfejlesztésre: az összeg kétharmadát a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére, egyharmadát pedig a vasúti kocsik minőségi cseréjére költik.

Bodó Sándor felhívta a figyelmet, hogy a 100. számú vasútvonal Püspökladány-Ebes közötti szakaszának teljes átépítése mellett korszerűsítették, villamosították a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonalat több mint 47 milliárd forintból.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere azt mondta, a vasútvonal korszerűsítése javítja a megyeszékhely megközelíthetőségét. Jelezte, hogy az elmúlt években mintegy hatezer munkahely jött létre a városban, és a céljuk további tízezer létrehozása, de jelentős tanulói létszámbővülésre is számítanak. A Debrecenbe irányuló mobilitási igény jelentősen növekszik, kielégítésében fontos a vasút, az elővárosi közlekedés szerepe - fűzte hozzá.

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese jelezte: a decemberi menetrendváltástól - a fejlesztéseknek köszönhetően - a reggeli időszakban 15 percenként közlekednek majd a vonatok Püspökladány és Debrecen között, az InterCity vonatokat pedig felármentesen vehetik igénybe az utazók Hajdúszoboszló és Debrecen között. Az új Sóstó InterCity naponta jár majd a téli menetrend életbe lépésétől Budapest Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára; a vonaton - amely Kaba és Ebes állomásokon is megáll - Püspökladány és Debrecen között szintén felár megfizetése nélkül lehet utazni - hangzott el a hajdúszoboszlói felújított vasútállomás előtt tartott tájékoztatón.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: a csaknem 74,5 milliárd forintos fejlesztés eredményeként több mint 31 kilométer vasúti pályát korszerűsítettek, megújult Kaba, Hajdúszoboszló és Ebes vasútállomása, parkolók, zajvédő falak épültek. A beruházás eredményeként a 100. számú vasútvonalon közlekedők mintegy 20 perccel gyorsabban érhetik el úticéljukat a jövőben - tette hozzá a szakember.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!