Bővült a hazai közvetlen értékesítési piac tavaly is

Gazdaság, 2021.12.02

Tavaly is bővült a hazai közvetlen értékesítési piac, 61,3 milliárd forint volt a szektor összforgalma 2020-ban, ami 2 százalékos növekedés az előző évhez képest a Közvetlen Értékesítők Szövetsége (DSA Hungary) adatai szerint.

A szervezet csütörtöki közleményében ismertette: a globális eladások 179,3 milliárd dollárt, az európai eladások pedig 32 milliárd eurót értek el, ami ugyancsak 2-2 százalékos növedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A legnagyobb piac az Amerikai Egyesült Államok, itt realizálódott a globális forgalom 22 százaléka. Ezt követte Kína 11 százalékkal, majd holtversenyben Németország és Dél-Korea 10-10 százalékkal.

A DSA Hungary közölte: jelenleg mintegy 150 közvetlen értékesítő cég működik Magyarországon. A hazai összforgalom felét a DSA 11 tagcége adja, amelyek a piac meghatározó vállalatai.

A magyar vásárlók leggyakrabban wellness termékeket és étrend-kiegészítőket vesznek közvetlen értékesítő cégektől, ez teszi ki az eladások 65 százalékát. A második helyen a szépségápolási, kozmetikai termékek vannak 20 százalékos részaránnyal, harmadik helyen pedig a háztartási termékek 11 százalékos részesedéssel.

A Közvetlen Értékesítők Szövetségének hazai felmérése alapján mintegy 650 ezren kapcsolódnak a szektorhoz Magyarországon, ez 30 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez az összlétszám tartalmazza a fogyasztókat, illetve az értékesítőként működő vállalkozókat, a két kategória között ugyanis lehetséges az átjárás a közvetlen értékesítést jellemző szabad vállalkozási forma miatt - jelezte a szervezet.

A növekedés hátterében valószínűleg az áll, hogy a digitális csatornák előretörésével párhuzamosan a fiatalabb generációk is egyre nyitottabbá válnak a közvetlen értékesítés, mint lehetséges jövedelemforrás iránt. A másik fontos tényező, hogy a járvány miatt sokan elvesztették állásukat vagy csökkent a jövedelmük, emiatt nyitottabban fordulnak az új, rugalmas, otthon is végezhető megélhetési lehetőségek felé, mint a közvetlen értékesítés - fejtette ki a közlemény szerint Endrédi László, a szövetség elnöke.

Magyarországon a szakmában dolgozók 8 százaléka főállásban, heti több mint 30 órát foglalkozik vállalkozóként közvetlen értékesítéssel, 35 százalékuk pedig részmunkaidőben, kiegészítő jövedelemforrásként végzi ezt a munkát. A legnagyobb, 56 százalék az újonnan csatlakozott, vagy vásárlói regisztrációval rendelkező forgalmazók aránya, akik elsősorban saját háztartásuk számára szerzik be a termékeket, jelentős kedvezménnyel.

A DSA Hungary tagja jelenleg az AMWAY Hungaria Marketing Kft., a Flavon Group Kereskedelmi Kft.,a Forever Living Products, a HERBALIFE Hungary Kft., a LR Health & Beauty, a NeoLife International Kft., a NU SKIN Enterprises Magyarország Kft., az ORIFLAME Hungary Kft., a SUNRIDER Hungary Kft., a TIENS Hungary Kft. és a Zepter International Ungarn Kft.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!