Bővült a kínai szolgáltatóipar teljesítménye szeptemberben

Gazdaság, 2021.10.08

Bővült a kínai szolgáltatóipar teljesítménye szeptemberben az egy hónappal korábban tapasztalt zsugorodást követően, a belföldi keresletet a Covid-19-es esetek visszaszorításával sikerült javítani.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 53,4 pontra kapaszkodott vissza az augusztusi, zsugorodást jelző 46,7 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez.

A teljesítmény erősödésének hátterében a múlt hónapban ismét felélénkülő kereslet állt. Az emelkedést a felmérésben részt vevő vállalatok a belföldi járványgócok visszaszorításának tulajdonították. A külföldi kereslet ezzel szemben, jóllehet a megelőző két hónapban viszonylag stabilan alakult, szeptemberben újból enyhén visszaesett.

A teljesítmény javulásával párhuzamosan a szolgáltatóipari vállalatok ismét bővítették alkalmazotti létszámukat. Bár a foglalkoztatottság részindexének növekedése mérsékelt volt, az adat a legerősebb volt május óta.

A beszerzési költségek inflációja felgyorsult augusztushoz képest. A vállalatok elsősorban a munkaerő, a szállítás és a nyersanyagok árainak növekedésére panaszkodtak.

A költségterhek okozta nyomást a szektorban működő vállalatok áremeléssel igyekeztek enyhíteni. A szolgáltatások ára mindazonáltal mérsékelt mértékben emelkedett csupán az augusztusi, enyhe zsugorodást követően.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex augusztushoz képest javuló derűlátásról árulkodott a múlt hónapban, de még így is a történelmi átlag alatt maradt. Számos vállalat abban bízik, hogy a világjárvány felszámolása élénkíti majd a külföldi és belföldi forgalmat, és kedvezőbb világgazdasági feltételekhez vezet. A tevékenység javulását várják továbbá új termékek bevezetésétől és vállalati bővítésektől is.

A szintén pénteken közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az augusztusi 47,2 pontról 51,4 pontra javult vissza szeptemberben. A javulást elsősorban a szolgáltató szektor teljesítményének növekedése idézte elő, a feldolgozóipar ugyanis kisebb mértékben bővült csupán.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokat értékelve rámutatott: a világjárvány változatlanul befolyásolta a keresletet, kínálatot, valamint az áruforgalmat a feldolgozóiparban. A külföldi járványhelyzet és szállításban fellépett kapacitáshiány szintén rányomta a bélyegét a keresletre - vélekedett, hozzátéve: a járványügyi intézkedések szembetűnő hatással voltak a logisztikai szektorra. Aláhúzta: míg a köztes áruk és befektetési termékek iránti kereslet viszonylag erős volt a múlt hónapban, a fogyasztási cikkek iránti gyenge kereslet a fogyasztók vásárlóerejének hiányáról árulkodott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!