Bővült a tartós javak rendelésállománya májusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.06.24

Nőtt az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke májusban, de a vártnál enyhébb ütemben, az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában pedig enyhe csökkenést mértek.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett adatok szerint áprilishoz képest 5,7 milliárd dollárral, 2,3 százalékkal, 253,3 milliárd dollárra nőtt a tartós javakra leadott új megrendelések értéke.

Elemzők 2,7 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisi 0,8 százalékos csökkenés után. Az április előtti 11 hónap mindegyikében emelkedést mértek, a törést az okozta, hogy a globális chiphiány visszavetette az autógyártást.

Májusban a kereskedelmirepülőgép-gyártás húzta a növekedést, a rendelési állomány 27,4 százalékkal emelkedett az áprilisi 31,5 százalékos ugrás után. Közlekedési eszközök nélkül számolva a tartós javakra leadott megrendelések 0,3 százalékkal bővültek. Elemzők 0,7 százalékos emelkedést vártak az áprilisi 1,7 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban 25,7 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke májusban.

A kiszállítások értéke havi összevetésben 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 15,5 százalékkal emelkedett az év ötödik hónapjában.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategória, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 0,1 százalékkal csökkentek, ami nagy valószínűséggel a gyártáshoz szükséges egyes alapanyagok hiányára vezethető vissza. Elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak az áprilisi 2,2 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben azonban 16,3 százalékos növekedést mértek ebben a kategóriában, ami jól tükrözi az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőtt a tartós javak új rendeléseinek értéke májusban, míg az előző hónapban még 0,3 százalékkal csökkent.

Az amerikai ipar lendületesen növekszik dacára a szűk ellátási keresztmetszeteknek és a munkaerőhiánynak. Az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal ugrott meg májusban az áprilisi 0,1 százalékos növekedés után. A feldolgozóipar termelése az előző havi 0,1 százalékos visszaesés után 0,9 százalékkal nőtt májusban. A feldolgozóipar növekedését a masszív kormányzati támogatás, az alacsony kamatok és az áruk iránti erős fogyasztói kereslet hajtja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!