Brexit - Bank of England-kormányzó: kikötői "felfordulással" és meredek élelmiszerdrágulással járhat a rendezetlen Brexit

Gazdaság, 2018.12.04

A Bank of England kormányzója szerint felfordulást okozhat a brit kikötők forgalmában, és meredek élelmiszerdrágulással járhat, ha Nagy-Britannia szabályozatlan körülmények közepette lép ki az Európai Unióból.

Mark Carney, aki a brit jegybank több más magas beosztású tisztviselőjével együtt a londoni alsóház pénzügyi bizottságának meghallgatásán vett részt kedden, kijelentette: a brit kikötők nincsenek felkészülve egy olyan forgatókönyvre, amelynek alapján nem sikerül életbe léptetni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodást, és emiatt az Európai Unióval folytatott brit kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódik a brit kilépés után. Ez ugyanis vámok megjelenését és vámellenőrzések bevezetését jelentené a jelenleg vámmentes kétoldalú kereskedelemben.

Carney szerint ugyanezek az tényezők szélsőséges esetben a nagy-britanniai élelmiszerárak 10 százalékos emelkedését is okozhatják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!