Budapest és munkaerőpiaca

Gazdaság, 2019.05.16

Budapesten és környékén a legutóbbi felmérések alapján összességében 209 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, 1,8%-kal többet az előtte való év adataihoz képest.

Budapest zebra A regisztrált szervezetek, szolgáltatók több mint kilenctizede vállalkozás volt, melyeken belül 44%-a társas, 56%-a pedig önálló vállalkozásként működött. A társas vállalkozások száma 2,5%-kal csökkent, emellett az önálló vállalkozóké 5,5%-kal, a megyei nonprofit szervezeteké pedig 3,3%-kal nőtt meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mindkét gazdasági formában kevesebb vállalkozást vettek nyilvántartásba, mint az előtte lévő regisztrációkor; a társas vállalkozásokon belül körülbelül 60 ezer korlátolt felelősségű társaságként üzemelt, a betéti társaságok száma pedig 24 ezret tett ki. A főfoglalkozású népesség összesen 41%-ot tett ki, a 110 ezer önálló vállalkozó háromnegyede, azaz 43%-a mellékfoglalkozásúként volt nyilvántartva.

A legtöbbet, összesen 29 ezret meghaladó szervezetet a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágban regisztráltak, megközelítő arányban voltak még az ingatlanügyletei, a kereskedelmi, továbbá a gépjárműjavítási ágban nyilvántartottak is; ebből adódóan Budapesten és környékén a legtöbb munkavállaló az előbb területeken helyezkedett el.

A munkaerőpiacot fejlesztő beruházások tekintetében a megfigyelt Pest megyei székhelyű szervezetek hozzávetőlegesen 150 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, ez az előző év
adataihoz képest 3,4 %-os csökkenést jelent. A nagymértékű beruházások csaknem fele, 48%-a az ipar területén belül a nemzetgazdasági ágban valósult meg, ezt követi a kereskedelemi szektorban történő befektetés, ami 17%-ot tett ki, illetve 7,6%-a pedig a szállítás és raktározás fejlesztését szolgálta. A megyei foglalkoztatottságot növelő ipari beruházások mértéke 15%-kal csökkent, ami az évek során változó tendenciát mutat.

A megyében számos állás közül válogathatnak a szakmunkás képesítéssel vagy a diplomás végzettséggel rendelkezők. A legtöbb pozíciót a targoncavezetőknek kínálják, emellett pedig számos lehetőség közül válogathatnak a bolti eladók, a raktárosok és a gépkezelők is. A hegesztő, a lakatos és a CNC-forgácsoló már több éve a hiányszakmák listáján szerepel, továbbá a gépszerelő és a műszerész szakembereket is folyamatosan keresik Budapest térségében. Az utóbbi években nagy szükség van a sofőrökre, a gépkocsivezetőkre és a teherautó sofőrökre. A legtöbb álláslehetőség továbbra is Budapesten és környékén, Pest megyében található, rengeteg a betöltetlen pozíció a térségben. A munkapozíciók betöltéséhez jellemzően elég a szakmunkás bizonyítvány, ám viszonylag nagy arányban jelennek meg olyan munkakörök, melyen belül elvárás a felsőfokú végzettség is.

A meghirdetett új állások Budapest körzetében, közel kétharmadához nem kérnek idegennyelv-ismeretet, illetve sok helyen a megváltozott munkaképességű álláskeresők jelentkezését várják. Az álláshirdetések jelentős hányada 8 órás munkaidőt biztosít, ám akadnak köztük részmunkaidős pozíciók és időszakos munkák is.

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!