Bundesbank: a német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

Gazdaság, 2024.06.20

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.

A német gazdaság nagyjából két év gyengébb teljesítmény után lassan talpra áll - olvasható a Bundesbank rendszeres havi jelentésének júniusi kiadásában. A német központi bank jelentése szerint a szolgáltató szektorban már megindult a fellendülés, amely valószínűleg tovább fokozódik a lakossági fogyasztás élénkülésével párhuzamosan; az év második felétől az ipar is bővülhet az exportkörnyezet javulásával.

A német gazdaság helyreálláshoz várhatóan 2025-ben is elsősorban a fogyasztás és az export járul hozzá. A lakossági fogyasztást támogatja az erőteljes bérnövekedés, az infláció fokozatos csökkenése, valamint a stabil munkaerőpiaci helyzet; a növekvő külső kereslet pedig lendületet ad az exportnak.

A magánberuházások kezdetben tovább csökkennek, és várhatóan csak 2026-tól támogatják érezhetően a gazdasági növekedést.

A Bundesbank várakozásai szerint a német gazdaság így 2024-ben szerényen nő, majd a következő években erőteljesebben bővülhet: a naptárhatástól megtisztított reál GDP 2024-ben 0,3 százalékkal, 2025-ben 1,1 százalékkal, 2026-ban pedig 1,4 százalékkal nő - nagyjából összhangban a 2023 decemberében közzétett, legutóbbi, Németországra vonatkozó előrejelzéssel.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal nőtt, míg éves összehasonlításban 0,2 százalékkal csökkent.

A Destatis július 30-án teszi közzé a második negyedévre vonatkozó előzetes GDP-adatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!