Időjárás
meteoblue
TV műsor

Csaknem félmilliárd forintból épít új üzemet a mezőberényi Fábafém Kft.

Gazdaság, 2021.12.09

Csaknem félmilliárd forintból épít új, esztergagépekkel felszerelt forgácsoló üzemet a mezőberényi Fábafém Kft.

Berner Tibor ügyvezető csütörtökön az MTI-nek elmondta, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyertek el csaknem 314 millió forintot, a pályázat 70 százalékos támogatási intenzitású. A maradék összeget saját forrásból biztosítják.

Csaknem 449 millió forintból tervezik egy új, 1100 négyzetméteres forgácsoló üzem megépítését Mezőberényben, valamint négy esztergagép és egy szerszámkiadó automata beszerzését.

A beruházást a szerződés értelmében 2023 június végéig kell befejezni, de a kivitelező vállalta, hogy már jövő nyárra elkészül az építéssel. A gépeket is megrendelték, van ami már meg is érkezett.

Berner Tibor elmondta, 2020-ról 2021-re több mint 30 százalékkal bővült a termelésük, és megrendelői prognózisok szerint nagyjából ekkora növekedés várható jövőre is. Ezt pedig a meglévő kapacitásokkal már nem tudnák ellátni - indokolta a beruházás szükségességét.

Az 1993-ban családi vállalkozásként indult Fábafém Kft. három műszakban forgácsolt fémalkatrészeket készít főként az autóipar, az elektronikai és pneumatikai ipar számára.

A Békés megyei Mezőberényben a harmadik legnagyobb foglalkoztatónak számítanak, átlagosan 70 embernek adnak munkát. Az új gépek üzembe állításával három dolgozót mindenképpen fel kell venniük, de a múlt héten két új ember állt munkába, februártól pedig további egy fog. A beruházás mintegy 10 százalékos létszámbővülést fog eredményezni - mondta Brenner Tibor.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás nettó árbevétele 2019-ben kicsivel haladta meg az egymilliárd forintot, 2020-ban 1,13 milliárdot könyvelt el. Az értékesítés döntő részben belföldön történik. A cég adózott eredménye a 2019-es 193 millióról 366 millióra nőtt tavaly.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!